Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Λαμπριάτικη χαρά στον Γερόλακκο

Με έκδηλη την συγκίνηση εκατοντάδες πρόσφυγες της κοινότητας Γερολάκκου προσήλθαν το πρωί της Κυριακής, 6 Σεπτεμβρίου 2015, στην κατεχόμενη εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας για να μετάσχουν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε για πρώτη φορά ύστερα από 41 χρόνια.

Οι πιστοί κουβαλώντας μνήμες και εικόνες από τις πάνδημες Θείες Λειτουργίες και την μεγαλοπρεπή πανήγυρη, που πραγματοποιείτο τέτοιες μέρες στον εορτάζοντα ναό του χωριού, πριν από την εισβολή του 1974, προσήλθαν με το δέοντα σεβασμό και συμμετείχαν ευλαβικά στην ευχαριστιακή σύναξη, την οποία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, πλαισιούμενος από ιερείς από το Γερόλακκο.
Να σημειωθεί ότι μετά την κατάληψη του χωριού από τους Τούρκους η εκκλησία της Παναγίας μετατράπηκε αρχικά σε αποθήκη πυρομαχικών του εισβολέα, ενώ στην συνέχεια μετατράπηκε σε τέμενος.

Η εκκλησία λεηλατήθηκε, αφαιρέθηκαν η καμπάνα και οι σταυροί, ανέγραψαν στους τοίχους της ισλαμικές επιγραφές και δημιούργησαν μουσουλμανικό άμβωνα (μιμπάρ) χρησιμοποιώντας τα ξυλόγλυπτα κομμάτια του εικονοστασίου από τα οποία κατέστρεψαν τις μορφές των αγίων και των άλλων συμβόλων που το κοσμούσαν.
Ορισμένα από τα ιερά σκεύη της εκκλησίας και η εικόνα της Παναγίας Παντάνασσας του Γερολάκκου διασώθηκαν και αργότερα μεταφέρθηκαν σε εκκλησία στο χωριό Κοτσιάτης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αυθεντική εικόνα της Παναγίας είναι πιτσιλισμένη με αίμα από τους πληγωμένους στρατιώτες, οι οποίοι την διέσωσαν το 1974.

Ιδιαίτερα φορτισμένες συγκινησιακά ήταν και οι στιγμές της περιφοράς γύρω από τον μεγαλοπρεπή ναό με τους πιστούς να συνοδεύουν σιωπηρά την εικόνα της Παναγίας με την ευχή σύντομα να δώσει ο Θεός δια της Θεοτόκου την λύτρωση και την απελευθέρωση στον τόπο μας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου