Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Στην Κύπρο τα ιερά λείψανα του Αγίου Μηνά

Με την υποδοχή του σεπτού και χαριτοβρύτου λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Στρατηλάτου Μηνά, στον ομώνυμο ιερό ναό του Αγίου στην κωμόπολη Γερίου, άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου, 9 Ιανουαρίου 2016, οι εόρτιες εκδηλώσεις για τα 100 έτη ζωής και προσφοράς του ναού στην τοπική κοινωνία.
Η υποδοχή του λειψάνου, το οποίο εκόμισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, πραγματοποιήθηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο, στη Λεωφόρο Γερίου, μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο και εν συνεχεία κλήρος και λαός υπό τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και της φιλαρμονικής της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, κατευθύνθηκαν προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, όπου και ετελέσθη Πανηγυρικός Εσπερινός.
Παρόντες στην υποδοχή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ο Δήμαρχος Γερίου Αργύρης Αργυρού και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός και η Αντιδήμαρχος Αριστέα Πλεύρη, εκπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών και πλήθος κόσμου.    

Στην προσλαλιά του, προς το πολυπληθές ευσεβές εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος επεσήμανε ότι «σήμερα ζούμε εδώ το πανηγύρι της πίστεως και βιώνομε ως πραγματικότητα αυτό που αποτυπώνεται μέσα σε μία μόνο φράση, οι άγιοι μας ενώνουν. Είναι αλήθεια ότι ο άγιος μεγαλομάρτυς Μηνάς μας ενώνει, ενώνει την Κύπρο με την Κρήτη, τον Δήμο Ηρακλείου με τον Δήμο Γερίου και χαιρόμαστε γι’ αυτό».

«Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Μηνάς, αιτία της χαράς και της προσευχητικής μας συνάξεως εδώ στον περικαλλή Ναό του, μας προσκαλεί όλους σήμερα να αναθεωρήσουμε την έκβαση της αναστροφής μας και να εμπνευστούμε από τον δικό του βηματισμό. Μας καλεί να αφουγκραστούμε νοερά την μυστική φωνή του, να ακούσουμε τον καλπασμό του αλόγου του, να γονατίσουμε ευλαβικά ενώπιον του αγίου Λειψάνου του και να παρακαλέσουμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας, υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου», πρόσθεσε.
«Με δύο φράσεις επιθυμώ να ολοκληρώσω την σύντομη αυτή προσλαλιά μου προς την αγάπη όλων σας. Η πρώτη, απ’ τ’ αρχαγγελικό στόμα το «στώμεν καλώς» και η δεύτερη, απ’ το αψευδές στόμα του Κυρίου μας το «θαρσείτε». Αυτό το διπλό μήνυμα στέλλει, σήμερα, η Κρήτη προς την αδελφή Μεγαλόνησο, την μαρτυρική Κύπρο μας. Αυτό το μήνυμα μαρτυρεί ο άγιος μεγαλομάρτυς Μηνάς με την ζωή, το μαρτύριο και την αθανασία του. Το μήνυμα της επιμονής, της υπομονής και του θάρρους στους αγώνες. Ένα φρόνημα και ένα ήθος, το οποίο καταδεικνύει ότι πλαστήκαμε όλοι μας για να γίνουμε αθάνατοι και αιώνιοι ως παιδιά φωτόμορφα του Θεού. Αυτό το ήθος σας ευχόμαστε, αγαπητοί μου αδελφοί, σε όλους, άρχοντες και τον ευσεβή λαό, ως ελάχιστη, αλλά αληθινή ευχή και προσευχή μας. Ο Άγιος Μηνάς να περισκέπει ολόκληρη την Κύπρο μας, την Κρήτη και όλη την Οικουμένη και να προφτάνει πάντοτε τα προς σωτηρία αιτήματα μας», υπογράμμισε καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιερό λείψανο του Αγίου Μηνά είναι η πρώτη φορά, εδώ και 300 και πλέον χρόνια, που μεταφέρεται εκτός του Ηρακλείου Κρήτης. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τον τόπο και τον λαό μας, ο οποίος προσήλθε με συγκίνηση και ευλάβεια και θα συνεχίσει να προσέρχεται μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, για να προσκυνήσει και να λάβει τη χάρη και την ευλογία του σπουδαίου αυτού μεγαλομάρτυρα της πίστεως μας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου