Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Πανήγυρις Αγίου Αντωνίου στην Λευκωσία

Με μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν του εν Αγίοις Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου, στην ομώνυμη ενορία, στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Το πρωί της Κυριακής, 17 Ιανουαρίου 2016, ετελέσθη η Ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η πανηγυρική θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, με την συμμετοχή του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου. Τους δύο αρχιερείς πλαισίωσαν ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμανδρίτης Ιωάννης, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, Πρωτ. Αθηνόδωρος Παπαευρυβιάδης, τους εφημερίους του ναού και τους διακόνους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Η συμμετοχή του ευσεβούς λαού ξεπέρασε κάθε προσδοκώμενο καθώς ο Ναός ήταν ασφυκτικά γεμάτος και τις δύο ημέρες του πανδήμου εορτασμού.

Ο Ναός του Αγίου Αντωνίου, ο οποίος λειτουργεί σήμερα ως Μετόχι της κατεχόμενης Ιεράς Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους ιστορικά και αποτελεί πραγματικό κόσμημα για την παλιά Λευκωσία. Η εκκλησία ανακαινίστηκε εκ βάθρων το 1735 και διακοσμήθηκε με δαπάνη του δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου