Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Εορτή Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Λευκωσία

Με λαμπρότητα τελέστηκε ο εορτασμός των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον ι.ν. Αποστόλου Παύλου στη Λευκωσία.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016, προέστη της Θείας Λειτουργίας, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό.
Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Μακαριώτατος τόνισε την αξία του έργου των Αποστόλων, το οποίο εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Ο Απόστολος Πέτρος ήταν ένας απλός άνθρωπος και ασκούσε το επάγγελμα του ψαρά. Αλλά κι εκείνος ανέμενε τον ερχομό του Μεσσία, του λυτρωτή του Ισραήλ. Όπως μας διηγούνται τα ιερά Ευαγγέλια, όταν ήρθε ο αδερφός του, ο Απόστολος Ανδρέας, και του είπε ότι βρήκε αυτόν που περίμεναν τόσα χρόνια, τότε άφησε το επάγγελμα και την οικογένειά του και ακολούθησε τον Κύριο.
Ο Απόστολος Παύλος ήταν ένας μεγάλος τηρητής του γράμματος του μωσαϊκού νόμου. Αρχικά ήταν διώκτης του Χριστιανισμού αλλά όταν συνάντησε τον ίδιο τον Χριστό τότε πίστεψε ότι είναι ο Μεσσίας, για τον οποίον προφήτεψαν οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. 
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι «η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία. Όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά του Θεού και όλοι μπορούν και καλούνται να σωθούν. Αλλά πιο εύκολα μπορούμε να σωθούμε εμείς επειδή η Εκκλησία μας έχει όλη την αλήθεια. Είναι ευκολότερο και γρηγορότερο να διασχίσεις τον Ατλαντικό με το καράβι παρά με μια βαρκούλα. Ειδικά όταν έρθουν οι τρικυμίες. Το καράβι, λοιπόν, είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία, η οποία τήρησε τη διδασκαλία του Κυρίου μας εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια χωρίς να αλλάξει τίποτα. Το εξωτερικό περίβλημα της Εκκλησίας αλλάζει, αλλά η ουσία, ο Χριστός, είναι ο ίδιος μέσα στους αιώνες. Ο Θεός θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν και όχι μόνο ολίγοι. Και όλοι μπορούν να σωθούν αρκεί να έχουν τον Χριστό μέσα τους».
Τέλος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη. «Εμείς ως τοπική Εκκλησία θα αναλύσουμε όλα τα κείμενα που έγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Έπειτα, η Ιερά Σύνοδος θα εκδόσει Εγκυκλίους αλλά θα καλέσουμε και τους κληρικούς μας για να τους ενημερώσουμε λεπτομερώς για τις εργασίες και τις αποφάσεις της Συνόδου ούτως ώστε όταν ο λαός θα ζητά πληροφορίες να είναι εις θέση να τις προσφέρουν. Λέχθηκε από κάποιους ότι η Σύνοδος δεν είναι Οικουμενική λόγω της απουσίας τεσσάρων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Όμως η Σύνοδος για να είναι Οικουμενική δε σημαίνει ότι πρέπει να έχει πολλούς επισκόπους. Μια Σύνοδος είναι Οικουμενική όταν το αποτέλεσμα που βγάζει είναι σε ψηλό και σωστό επίπεδο. Πιστεύω ότι η Σύνοδός μας έβγαλε αποφάσεις υψηλοτάτου επιπέδου. Εκείνο που έμεινε τώρα είναι να αναλυθούν οι αποφάσεις και να ενημερωθεί ο λαός. Εύχομαι οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος να μας φωτίζουν όλους ούτως ώστε να βρούμε το δρόμο της σωτηρίας», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Εγκαινιάζοντας τη Φιλανθρωπική Αγορά, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, εξέφρασε προς τα μέλη του Συνδέσμου Γυναικών την ευαρέσκεια της Εκκλησίας για το επιτελούμενο έργο και ευχήθηκε ο Απόστολος Παύλος να πρεσβεύει προς τον Σωτήρα Χριστό τα έργα όλων να είναι φωτεινά και παραγωγικά.
Εκκλησία Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου