Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Επαναπατρίστηκαν 4 εικόνες από τον Αντιφωνητή

Εκκλησία και Πολιτεία υποδέχτηκαν σήμερα τις εικόνες των αποστόλων Πέτρου και Παύλου και των Ευαγγελιστών Ιωάννη και Μάρκου, οι οποίες προέρχονται από το καθολικό της Ιεράς Μονής του Αντιφωνητή, στην κατεχόμενη Καλογραία της επαρχίας Κερύνειας.
Οι πολύτιμοι αυτοί θησαυροί της θρησκευτικής μας κληρονομιάς, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, είναι έργα του εικονογράφου Λούτσιου Φλαγγή, είχαν κλαπεί από τους Τούρκους το 1975, ανακτήθηκαν πριν από μερικές μέρες από την Κυπριακή Δημοκρατία, παραδόθηκαν στην Χάγη για να πάρουν τον δρόμο του επαναπατρισμού στην Κύπρο.
Οι εικόνες θα φιλοξενούνται περιμένοντας την ευλογημένη ημέρα της επιστροφής στο κατεχόμενο μοναστήρι τους, στην Α΄ Αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, δίπλα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή.
Στην σεμνή τελετή υποδοχής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο Ίδρυμα Μακαρίου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος  Μητσόπουλος αφού εξέφρασε την μεγάλη χαρά και η συγκίνηση του για τον επαναπατρισμό των εικόνων και τόνισε ότι «με μεθοδικές ενέργειες, υπομονή και τη συνεργασία των αρμοδίων φορέων, καθώς και με την αλλαγή της νομοθεσίας στην Ολλανδία, έγινε κατορθωτός ο επαναπατρισμός των τεσσάρων εικόνων των Αποστόλων, που χρονολογούνται περίπου στον 16ο αιώνα».
«Εντός Οκτωβρίου θα ακολουθήσει ο μεγαλύτερος σε αριθμό επαναπατρισμός εικόνων, τοιχογραφιών και ψηφιδωτών από τη Γερμανία και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε τη χαρά να καλωσορίσουμε και στο κυπριακό μουσείο τις υπόλοιπες αρχαιότητες που παραμένουν στο Μόναχο», ανέφερε.
«Με αυτόν τον τρόπο», επεσήμανε ο κ. Μητσόπουλος, «δημιουργείται μια δυναμική και ένα θετικό διεθνώς κλίμα το οποίο θα δράσει ευεργετικά προς τη διευκόλυνση των διεργασιών επιστροφής των κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών, δίνοντας μας ελπίδες για μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την επιστροφή και άλλων θησαυρών μας που έχουν παράνομα φύγει από την Κύπρο».
Ευχαρίστησε τέλος την Εκκλησία της Κύπρου, τη Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, αλλά και τους συνεργάτες του, όπως είπε, στο Τμήμα Αρχαιοτήτων «που είχαν τη δική τους καθοριστική συμβολή για την άψογη συνεργασία για τις κοινές προσπάθειες οι οποίες οδήγησαν τελικά στην υλοποίηση του κοινού και ευλογημένου μας αυτού στόχου».
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος στο χαιρετισμό του ευχήθηκε «τέτοιες συγκεντρώσεις στο χώρο αυτό, να λαμβάνουν χώρα συχνά – πυκνά, ούτως ώστε όλες οι εικόνες και όλα τα αντικείμενα, εκκλησιαστικά και μη, που έχουν κλαπεί από τους Τούρκους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, να επαναπατριστούν γιατί τα θέλει ο λαός μας, έζησε μαζί τους και είναι ορθό και πρέπον να επιστρέψουν στο χώρο το δικό τους, να μην μήνα στα ξένα».
Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο της Πρεσβείας της Ολλανδίας και τον παρακάλεσε να μεταφέρει στην Κυβέρνηση της χώρας του «τις ευχαριστίες μας γιατί πρωτοστάτησε και η Κυβέρνηση με την αλλαγή της νομοθεσίας, ούτως ώστε να φθάσουμε στην ευλογημένη αυτή μέρα να έχουμε τις εικόνες του Αντιφωνητή κοντά μας».
Ευχαριστίες απέδωσε επίσης και στη Νομική Υπηρεσία, «που εργάστηκε πολύ έντονα για να πετύχουμε τη δικαστική αυτή απόφαση, τη θετική, για να επιστρέψουν οι εικόνες, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, όπως και το Υπουργείο Εξωτερικών, που όλοι συνέβαλαν ούτως ώστε να φτάσουμε σ’ αυτήν την επιτυχία».
Τέλος, ο Κύπρου Χρυσόστομος, ευχήθηκε «οι επιτυχίες να συνεχιστούν και όπως είπε ο κ. Υπουργός, λίαν συντόμως θα ξανάρθουμε εδώ για να υποδεχθούμε τις εικόνες και τα άλλα αντικείμενα, εκκλησιαστικά και μη, που θα έρθουν από το Μόναχο. Είχαμε κι εκεί αίσιο τέλος, αναγνώρισαν οι πάντες ότι είναι κυπριακές οι εικόνες και τ’ άλλα αντικείμενα και είναι θέμα ελαχίστου χρόνου για να επαναπατριστούν».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου