Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Εορτασμός Αγίας Θέκλας στην Σωτήρα

Τιμήθηκε χθες Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013, από την Ιερά Μητρόπολη  Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, η μνήμη της Αγίας πρωτομάρτυρος και ισαποστόλου Θέκλης, στο επ’ ονόματι αυτής παρεκκλήσι, που βρίσκεται στην παράλια περιοχή μεταξύ της Αγίας Νάπας και της Σωτήρας.
Η Αγία Θέκλα, ως γνωστόν, κατήγετο από το Ικόνιον της Μικράς Ασίας, διδάχθηκε τον Χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίον και ακολούθησε, εγκαταλείψασα τους γονείς και τον μνηστήρα της Θάμυρον και περιόδευε κηρύσσουσα τον Χριστό. Για τη δραστηριότητα της αυτή κατεδιώχθει και υπέστη πολλά και φρικτά βασανιστήρια, αναδειχθείσα ανωτέρα πάντων τούτων. Η Αγία μετά την απελευθέρωση της επέστρεψε στην πατρίδα της, έζησε οσιακά, μέχρι και την τελευτής σε βαθύτατο γήρας.
Του Εσπερινού αφ’ εσπέρας και της Θείας Λειτουργίας ανήμερα, στο πανηγυρίζον ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας, προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ.κ. Βασίλειος, ενώ το ψαλτήρι κόσμησε ο πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Λιάκος.
Πλήθη πιστών, κληρικών και λαϊκών και του ευλαβούς πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας κατέκλυσαν το στολισμένο με τα εορταστικά του χρώματα παρεκκλήσι, για να αποδώσουν τις δέουσες τιμές και να εκφράσουν την ευλάβειά τους προς την ισαπόστολο Αγία.
Αξίζει να σημειώσουμε, εδώ, ότι στην περιοχή είναι καθιερωμένο ένα παλαιό έθιμο των κατοίκων της Σωτήρας, οι οποίοι στις 23 Σεπτεμβρίου, την προηγούμενη, δηλαδή, ημέρα της εορτής της Αγίας, διανυκτερεύουν στα χωράφια τους και την επόμενη μέρα, παρευρίσκονται στη Θεία Λειτουργία.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου