Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Αρχιερατικό συλλείτουργο και αποκαλυπτήρια μνημείου στο Παραλίμνι

Λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο τελέστηκε, σήμερα το πρωί, στον προαύλιο χώρο του εξωκκλησίου του Αγίου Μάμαντος στο Παραλίμνι, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασιλείου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.
Το Όρθρο και την Θεία Λειτουργία παρακολούθησε πλήθος κόσμου κατοίκων του Παραλιμνίου, αλλά και προσφύγων από την κατεχόμενη κοινότητα Μανδριά Αμμοχώστου, οι οποίοι προσήλθαν στον εν λόγω ναό για να προσευχηθούν για τους πεσόντες και αγνοουμένους συγχωριανούς τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Σε ομιλία του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος μεταξύ άλλων επισήμανε πως η κοινότητα Μανδρών Αμμοχώστου «φιλοξενούσε» τον Άγιο Μάμα, δίνοντας το όνομα του αγίου στην εκκλησία του χωριού και τώρα κατά κάποιον τρόπο ο Άγιος Μάμας «φιλοξενεί» το μνημείο των Μανδριτών, μέχρι την πολυπόθητη απελευθέρωση της νήσου μας από τους Τούρκους εισβολείς.
Παρόν στην Θεία Λειτουργία και ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τέλεσε, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των πεσόντων και αγνοουμένων Μανδριτών Αμμοχώστου.
Στην ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις ηρωικές μορφές των πεσόντων και δολοφονηθέντων του χωριού Μάνδρες τονίζοντας ότι «οι επτά πεσόντες της κοινότητας ριζωμένοι στην καρδιά και στη σκέψη μας, θα μας θυμίζουν, από τον ιερό αυτό χώρο, όχι μόνο την ηρωική θυσία τους, αλλά και τη βαρβαρότητα και τη θηριωδία κάποιων που τάχα επενέβησαν στην Κύπρο για να γίνουν ειρηνευτές».
«Το ιερό αυτό μνημείο που καλούμαι σήμερα να αποκαλύψω, θα τιμά για πάντα τη θυσία των ηρωομαρτύρων από τις Μάνδρες και θα δακτυλοδείχνει για πάντα τη βαρβαρότητα του Τούρκου εισβολέα», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε ασφαλώς και στο εθνικό μας θέμα τονίζοντας ότι «η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θεωρούμε ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα, η πατρίδα μας».
Επεσήμανε τέλος ότι «παράλληλα με τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουμε για να μπορέσει να εξέλθει ο τόπος και οι συμπολίτες μας από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα, όλων ανεξαίρετα των πολιτικών δυνάμεων και όλων ανεξαίρετα των Ελλήνων της Κύπρου προκειμένου να δώσουμε την απάντηση όχι μόνο σε αυτούς που τιμούμε και που έδωσαν με το αίμα τους το στίγμα του πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο κάθε πολίτης, αλλά και στις μέλλουσες γενιές, πως θα πρέπει δηλαδή να ζήσουν σε μια πατρίδα που να είναι όπως και οι λοιπές των ευρωπαϊκών χωρών, απόλυτα σύμφωνοι, απόλυτα δημιουργικοί και απόλυτα ωφέλιμοι για τους κατοίκους της»
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου