Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Προσοχή από τις νέες ολοκληρωτικές αιρέσεις.

Πραγματοποιήθηκε, το τριήμερο 19 μέχρι 22 Σεπτεμβρίου 2013, η ΣΤ΄ συνάντηση του Διορθοδόξου Δικτύου Πρωτοβουλιών μελέτης θρησκειών και καταστροφικών λατρειών.
Η Συνάντηση, η οποία φιλοξενήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νευροκοπίου κ. Ναθαναήλ, στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου-Χατζηδήμοβο (Hadzhidimovskiya), Νευροκοπίου Βουλγαρίας και ήταν κάτω από την αιγίδα της Εκκλησίας της Βουλγαρίας. 
Σ’ αυτή μετείχαν περισσότεροι από 100 σύνεδροι – εκπρόσωποι όλων σχεδόν των Ορθοδόξων Εκκλησιών: του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιόχειας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, των Εκκλησιών Κύπρου, Ελλάδας, Πολωνίας, Αλβανίας και Ουκρανίας, και πολλών Ορθοδόξων Πρωτοβουλιών, που ασχολούνται με τα θέματα των νεοφανών αιρέσεων. Από μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου μετείχε ο Πρόεδρος της Συνοδικής επιτροπής για στις αιρέσεις, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, συνοδευόμενος από ομάδα συνεργατών του, οι οποίοι ασχολούνται με τα θέματα των νεοφανών αιρέσεων.
Το θέμα, το οποίο απασχόλησε τους συνέδρους, ειδικούς ερευνητές και μελετητές επί θεμάτων νεοφανών αιρέσεων και καταστροφικών λατρειών ήταν: «Πρακτικοί τρόποι ποιμαντικής, κοινωνικής και νομικής αντιμετώπισης των λατρειών – αιρέσεων».
Μετά το πέρας των εργασιών ακολούθησε κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο οι συμμετέχοντες τονίζουν ότι: «από τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις και τις διεξοδικές συζητήσεις, που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι η ραγδαία εξάπλωση των ποικιλώνυμων αιρέσεων και καταστροφικών λατρειών καθιστά επιτακτική την ανάγκη υπεύθυνης ενασχόλησης και συνεχούς προσαρμογής της τακτικής για την ποιμαντική, κοινωνική και νομική αντιμετώπιση τους στις σημερινές συνθήκες.
Έγινε με σαφήνεια φανερό ότι οι εν λόγω σέκτες, καλυπτόμενες κάτω από δελεαστικά προσωπεία και καλλιεργώντας απατηλές προσδοκίες, παγιδεύουν ανυποψίαστα ανθρώπινα θύματα, τα αποκόπτουν από το φυσικό, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, αλλοιώνουν την προσωπικότητα τους και τα καθιστούν άβουλα όργανα τους.
Το χειρότερο δε όλων είναι το γεγονός ότι εμποδίζουν τα θύματά τους από την επίτευξη του τελικού ανθρώπινου προορισμού, που είναι η κατά χάριν ένωση με τον Θεό και η αιώνια ζωή.
Κρίθηκε απαραίτητο μετά από ειλικρινή αυτοκριτική, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προσωπική καλλιέργεια των ποιμένων, στην αγιοπνευματική αναζωογόνηση της ενορίας, και στην συστηματικότερη κατά τα αγιοπατερικά πρότυπα οργάνωση των κατά τόπων Εκκλησιών και με την κατάλληλη αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων.
Ειδικοί νομικοί, που συμμετείχαν στην Συνάντηση κατέδειξαν ότι οι λατρείες παραβιάζουν διατάξεις και του Ποινικού και του Αστικού κώδικα και βασικές Συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες χρησιμοποιώντας ακόμη δόλο και απάτη και ψευδεπίγραφες παραπλανητικές μεθόδους.
Ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαίο οι ειδικοί ερευνητές-μελετητές των Εκκλησιών και Πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους να ενημερώσουν τους πολιτειακούς, δικαστικούς και κοινωνικούς φορείς για την επικινδυνότητα αυτών.
Κατέστη, τέλος, φανερή η ανάγκη για στενότερη συνεργασία των τοπικών Εκκλησιών με την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, καθώς επίσης και η κατάρτιση ενιαίου και επικαιροποιημένου καταλόγου αιρετικών ομάδων – σεκτών οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη, για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και προστασία των πιστών. Προς τούτο ορίστηκε ειδική επιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί τις βασικές αρχές και προϋποθέσεις, που θα διέπουν την σύνταξη του καταλόγου, ώστε να καταστεί δυνατή η παρουσίασή του στην επόμενη Ζ΄ Συνάντηση μας.
Η τριήμερη αυτή συνάντηση έκλεισε με πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, στο καθολικό της Μονής, που τιμάτε επ’ ονόματι της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου». Προεξάρχων της Θείας Λειτουργίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Αξώμης Πέτρος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Μητροπολίτης Γαβριήλ Lovech, ο Επίσκοπος Καραπασίας, της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Επίσκοπος Ιωνάς Obuhovski, από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, Πατριαρχείο Μόσχας και ο Επίσκοπος Γρηγόριος Branitski Melnik.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου