Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Πανήγυρις νεομάρτυρος αγίου Πολυδώρου στο Καιμακλί

Μέσα σε κλίμα λαμπρό και πανηγυρικό η πόλη της Λευκωσίας τίμησε, με λατρευτικές εόρτιες ακολουθίες, ένα άξιο τέκνο της, τον άγιο νεομάρτυρα Πολύδωρο.
Πλήθος κληρικών και σύσσωμος ο περιούσιος λαός της πρωτεύουσας με επικεφαλής τον Δήμαρχο της κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη συμμετείχε σεμνά και κατανυκτικά στον Εσπερινό και την λιτάνευση της εικόνος και του τμήματος των λειψάνων του αγίου.
Στον πανηγυρικό Εσπερινό, της μνήμης του Αγίου Πολυδώρου, που τελέστηκε στον επ’ ονόματι του ιερό ναό του στην περιοχή Καϊμακλίου, προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στον λόγο του, αναφέρθηκε στην «περιπετειώδη», όπως την χαρακτήρισε, «επίγεια πορεία του αγίου μας», αλλά και στην φλογερή του μετάνοια, η οποία τον οδήγησε στην επίτευξη της σωτηρίας.
Φέρνοντας ως παράδειγμα τον άγιο Πολύδωρο και τις «φοβερές μεταπτώσεις» της ζωής του, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι «κανείς στον επίγειο αγώνα του για την σωτηρία δεν πρέπει ποτέ να αποκάνει, γιατί ζει Κύριος ο Θεός, για όλους μας και για τον καθένα ξεχωριστά».
«Ο Θεός θέλει την σωτηρία όλων μας. Είμεθα δικοί Του. Εκείνος μας έπλασε και μας θέλει πολίτες της ουράνιας βασιλείας του», τόνισε.
«Ο άνθρωπος», επεσήμανε, «πρέπει να αγωνίζεται και να ’ναι σίγουρος ότι η χάρις του Θεού είναι εκείνη που θα τον βοηθήσει να εξέλθει από τα αδιέξοδα, όπως ακριβώς βοήθησε και τον άγιο Πολύδωρο».
Ο Κύπρου Χρυσόστομος πρόσθεσε, ακόμη, ότι «η μεγαλύτερη τιμή που μπορούμε να κάνουμε στον άγιο μας, που σήμερα γιορτάζουμε την μνήμη του, είναι ακριβώς να τον μιμηθούμε. Αυτό είναι και το θέλημα του Θεού, αν το θελήσουμε και εμείς η νίκη είναι δική μας».
Κλείνοντας τον λόγο του, ο Μακαριώτατος, ευχήθηκε «όλοι μας να βρούμε τον δρόμο της σωτηρίας γνωρίζοντας ότι ο τελικός στόχος μας δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά ο χώρος της βασιλείας του Θεού, που έχει ετοιμασθεί για τον άνθρωπο και μόνο για τον άνθρωπο». 
Λουκάς Α. Παναγιώτου

1 σχόλιο:

  1. Η εορτή του Αγίου Νεομαρτυρα Πολυδώρου είναι την 3η και όχι την 4η Σεπτεμβρίου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή