Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Σήμαναν και πάλι οι καμπάνες του Αγίου Μάμα στη Μόρφου

Μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με την προσέλευση εκατοντάδων πιστών, τελέσθηκαν, Χάριτι Θεού, για άλλη μια χρονιά, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμα, στην κατεχόμενη πόλη της Μόρφου, οι πανηγυρικές ακολουθίες με την ευκαιρία της μνήμης του αγίου Μάμαντος του Μυροβλύτη και Θαυματουργού.
Στη χάρη του Μεγαλομάρτυρος και πολιούχου Αγίου της Μόρφου προσέτρεξε το ευσεβές χριστεπώνυμο πλήρωμα της πόλεως και επαρχίας Μόρφου, οι πρόσφυγες κάτοικοι της κωμοπόλεως Ακανθούς, καθώς και πιστοί από διάφορες περιοχές της Κύπρου.
Των Ιερών Ακολουθιών του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προΐστατο ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα. Παρόν στις ιερές ακολουθίες ήταν και ο αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Κύπρου κ. Ιωσήφ.
Ο εκ της Εκκλησίας της Κρήτης προερχόμενος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας μετέφερε στους πιστούς της Κύπρου τις ευχές και την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και υπογράμμισε ότι «η καταλλαγή έχει ιδιαίτερη σημασία αυτές τις μέρες, που η καθ΄ ημάς Ανατολή είναι εμπερίστατη και δοκιμάζεται».
«Η προσευχή» επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, «μπορεί να μεταστρέψει τα πράγματα και να επικρατήσει η ειρήνη» και ευχήθηκε τέλος «ο Θεός να ευδοκήσει, ώστε ο ναός του Αγίου Μάμαντος να λειτουργείται διαρκώς».
Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη χαρά του για την παρουσία του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, ο οποίος, όπως τόνισε, «κομίζει την σταυρωμένη εμπειρία του Φαναρίου».
Ο Πανιερώτατος, στον μεστό λόγο του, προέτρεψε «σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο να επιστρέψουμε στον Θεό και να θυμηθούμε την προσευχή για όλους τους ανθρώπους» υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε την καρδιά μας οικουμενική».
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο και επισήμανε ότι η Εκκλησία ακούει τη φωνή του Αγίου Πνεύματος και των μαρτύρων της. Κάλεσε δε λαϊκούς και κληρικούς σε ταπείνωση, αυτοκριτική, μετάνοια και απαλλαγή από φανατισμούς.
Να σημειώσουμε ότι οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν, πέρα από την εικόνα του Αγίου Μάμα, τη θαυματουργή εικόνα του Χρυσοσώτηρος από την Ακανθού, η οποία εντοπίσθηκε το 2009, σε αποθήκη πίσω από το ναό, συντηρήθηκε με φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου και Ακανθιωτών και φυλάσσεται προσωρινά στον κατεχόμενο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου, μέχρι την ποθουμένη και αναμενομένη επιστροφή της στην κατεχόμενη σήμερα εκκλησία του Χρυσοσώτηρος στην Ακανθού.  
Λουκάς Α. Παναγιώτου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου