Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Θρονική εορτή Μητροπόλεως Ταμασού

Η σεπτή μνήμη του Αγίου Ηρακλειδίου, αποτελεί για την Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, ιερή και επίσημη ημέρα καθότι τιμά και πανηγυρίζει τον μέγα κήρυκα και πρώτο ποιμενάρχη της.
Η επανασυσταθείσα Ιερά Μητρόπολη εόρτασε, μετά πολλής λαμπρότητος, την «Θρονική Εορτή» της στην Ιερά Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Ταμασού και συγκεκριμένα στην κοινότητα Πολιτικού. Αυτή η ευλογημένη Ιερά των Ταμασέων Μονή κατέχει ως χαριτόβρυτο θησαυρό την πάντιμο Κάρα, την Θαυματουργό Εικόνα και τον πανσεβάσμιο Τάφο του.
Το καθολικό και οι αυλές της Μονής κατεκλύσθησαν από πλήθη πιστών, οι οποίοι προσέτρεξαν για να τιμήσουν τον Άγιο, να προσκυνήσουν με ευλάβεια την ιερή κάρα και την σεπτή εικόνα του και να επιβεβαιώσουν την αφοσίωση τους προς την Αγία μας Εκκλησία, καθώς και τον ιδιαίτερο σύνδεσμο τους με τον Άγιο Ηρακλείδιο.
Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος στην παρουσία του επιχωρίου Μητροπολίτη και συμπαραστατούμενου από κληρικούς της Ιεράς  Μητροπόλεως Ταμασού.
Κατά την διάρκεια της Εσπερινής ακολουθίας ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας για την αποδοχή της πρόσκλησης να μετάσχει στους εορτασμούς της μνήμης του Αγίου Ηρακλειδίου, αναφέρθηκε στην μεγάλη συμβολή του Κωνσταντίας Βασιλείου στους διαχριστιανικούς διαλόγους και την μαρτυρία του Ευαγγελίου και της Ορθοδοξίας, την οποία καταθέτει σε αυτούς τους διαλόγους.
Τέλος, ο Ταμασού Ησαΐας, προσέφερε στον υψηλό καλεσμένο του, ως ενθύμιο της εφετινής πανηγύρεως, ένα κεντητό επιγονάτιο με την μορφή του Αγίου Ηρακλειδίου, «για να το φέρετε στις ιερές πανηγύρεις του αγίου», όπως είπε.
«Να ενθυμίστε την αδελφότητα, να προσεύχεσθε για την μακροημέρευση αυτής, να τους στερεώνει ο Θεός να υπηρετούν τον λόγο του με τρόπο συνετό και συγχρονισμένο και να παρηγορούν τις ψυχές που προσέρχονται εδώ καθημερινώς για να ωφεληθούν και να λάβουν δυνάμεις για να συνεχίσουν τον δύσκολο του βίου αγώνα», πρόσθεσε.
Αντιφωνώντας, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, τόνισε ότι «η πρόνοια του Θεού οδήγησε την Εκκλησία της Κύπρου να επανιδρύσει τις αρχαίες Μητροπόλεις, τόσο την δική σας όσο και την δική μου και αντικρίζοντας την ιερά κάρα και την αγία εικόνα του Αγίου αναλογιζόμουν ότι καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τον κόσμο δεν έχει τον πλούτο της Χριστότητος, τον πλούτο της αγιότητας, που έχει η Εκκλησία της Κύπρου».
«Τιμώντας σήμερα τον άγιο Ηρακλείδιο αναφερόμαστε ήδη στις ρίζες του χριστιανισμού, όταν ο χριστιανισμός εξήλθε από την Παλαιστίνη και με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος στην Αντιόχεια, ο Βαρνάβας και ο Παύλος είχαν προπεμφθεί στην Κύπρο για να κηρύξουν τον λόγο του Θεού και όπως μας πληροφορούν και οι Πράξεις διήλθον την Κύπρο από την Σαλαμίνα μέχρι και την Πάφο, όπου κήρυξαν το Ευαγγέλιο και μετέστρεφαν τους ειδωλολάτρες σε χριστιανούς. Σε αυτή την πορεία των Αποστόλων είναι που τους συναντά και ο Άγιος Ηρακλείδιος, ο οποίος δέχθηκε την χριστιανική πίστη από τους Αποστόλους και χειροτονήθηκε Επίσκοπος».
«Μάλιστα, ο Άγιος Ηρακλείδιος, αν δούμε τον κατάλογο των Αρχιεπισκόπων του νησιού, τοποθετείται αμέσως μετά τον Απόστολο Βαρνάβα, ως ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος μετά τον Βαρνάβα. Την εποχή εκείνη δεν είχε ακόμη σταθεροποιηθεί ο τόπος της Αρχιεπισκοπής, αλλά αυτή εξαρτάτο περισσότερο από την αξία και την διακονία ενός προσώπου μέσα στην Εκκλησία και έτσι ο Άγιος Ηρακλείδιος που διακρινόταν ως προσωπικότητα στους χριστιανούς της Εκκλησίας της Κύπρου, έγινε ο πρώτος διάδοχος του Αποστόλου Βαρνάβα στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο», συμπλήρωσε.
«Έτσι, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε την σημασία που έχει για την Εκκλησία της Κύπρου ο Άγιος Ηρακλείδιος, ο οποίος μας επαναφέρει, όπως είπα και πριν, στις ρίζες τις χριστιανικές πάνω στις οποίες είμαστε και εμείς βλαστήματα και κλίματα της αμπέλου του Κυρίου. Επικαλούμεθα βέβαια τις πρεσβείες του Αγίου Ηρακλειδίου, του Αγίου Μνάσωνος και βεβαίως εσείς Σεβασμιώτατε αδελφέ, έχετε το προνόμιο να είστε διάδοχος ενός τέτοιου μεγάλου αγίου της Εκκλησίας μας, ο οποίος συνεχίζει από τότε μέχρι και σήμερα να λαμπρύνει το στερέωμα της κατά Κύπρον Εκκλησίας».
Επεσήμανε, ακόμη, ότι η τιμή του Αγίου Ηρακλειδίου και όλων των αγίων της Εκκλησίας δημιουργεί σε όλους μας, κλήρο και λαό, την μεγάλη ευθύνη «αυτή την πίστη που παραλάβαμε από τους Αποστόλους και τους αγίους να την κρατήσουμε ακέραιη μέσα σε οποιεσδήποτε αντίξοες συνθήκες και αν ζήσουμε και αν περάσουμε. Είτε αυτές ονομάζονται οικονομικές κρίσεις, είτε ονομάζονται επιδρομή, εισβολή και κατοχή, είτε ονομάζεται εκκοσμίκευση, είτε οτιδήποτε άλλο, εμείς έχουμε καθήκον υψηλό να κρατήσουμε την πίστη και να την μεταλαμπαδεύσουμε και στις επόμενες γενιές».
Κλείνοντας τον σύντομο λόγο του, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, υπογράμμισε ότι «σ΄ αυτό τον τόπο, όλες οι προηγούμενες γενιές αγωνίστηκαν και κράτησαν την πίστη που δέχτηκαν από τους Αποστόλους και τους Αγίους της Εκκλησίας της Κύπρου και γι’ αυτό, το επαναλαμβάνω, δημιουργεί και σε μας την ύψιστη ευθύνη να συνεχίσουμε αυτή την διαδοχή της πίστεως των Αποστόλων στην ζωή μας, στην καθημερινότητα μας και σε ότι πράττουμε προς δόξαν θεού και προς δόξαν των Αγίων της Εκκλησίας».
Στην συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της Αγίας Κάρας και της θαυματουργικής εικόνος του Αγίου Ηρακλειδίου, γύρω από το καθολικό της Μονής και τον τάφο του Αγίου και στη οποία μετείχαν με περισσή ευλάβεια, εκατοντάδες πιστοί, δεκάδες κληρικοί και η αδελφότης των μοναζουσών της Ιεράς Μονής, ψάλλοντες και αινούντες τον προστάτη Άγιο τους.
Την επομένη ημέρα ετελέσθη με πάσα ιεροπρέπεια ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων των Πανιερωτάτων Μητροπολιτών Κωνσταντίας - Αμμοχώστου Βασιλείου και Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου