Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσοστόμου

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας πέρα από την εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, τίμησε και την μνήμη των εν Μικρά Ασία κατά την Μικρασιατική καταστροφή μαρτυρησάντων, εν οις και ο ιερομάρτυς Χρυσόστομος Σμύρνης. Κατά την ημέρα αυτή εόρτασε τα σεπτά ονομαστήριά του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά.
Στον πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής χοροστάτησε ο εορτάζων Ποιμενάρχης, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς και διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας, ενώ έψαλαν κατανυκτικά οι Ιεροψάλτες της Μητροπόλεως.
Στον σύντομο λόγο του, ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία έγινε το Μέγα δοχείο της χάριτος και δέχτηκε μέσα της, όταν ήλθε η ώρα του Ευαγγελισμού, τον Υιό του Θεού τον Μονογενή, μας λύτρωσε από την απώλεια και προσφέροντας μας την αιώνια ζωή.
Στην συνέχεια, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, μίλησε για το εφήμερο της παρούσης ζωής λέγοντας: «Η ζωή μας σ’ αυτό το τόπο είναι πολύ σύντομη. Είμαστε περιορισμένοι σε χρόνο και σε τόπο. Έχουμε ημερομηνία λήξης. Γεννιόμαστε και πεθαίνουμε. Το διάστημα αυτό, το οποίο μας χαρίζει ο Άγιος Θεός επί της γης υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το ζήσουμε. Ένας απ’ αυτούς είναι ο τρόπος της αγάπης. Της αγάπης της οποίας ο Θεός ο ίδιος μας έδειξε, όταν ήλθε κάτω στην γη και έγινε άνθρωπος. Αγάπη, η οποία, όπως λέγει και ο Απόστολος Παύλος, «ο ζητε τ αυτς», αλλά προσφέρεται προς τους άλλους. Αγάπη, η οποία δεν είναι εγωιστική, αλλά θυσιάζεται για τους άλλους. Αγάπη, η οποία «ο περπερεύεται, ο φυσιοται, οκ σχημονε», αλλά είναι αγάπη η οποία συγχωρεί και χωρίς διάκριση δίδεται προς τον άλλο άνθρωπο, προς τον συνάνθρωπο».
«Αυτή την αγάπη είναι δύσκολο να την ζήσουμε, όμως  «τ δύνατα παρ νθρώποις δυνατ παρ τ Θε στιν». Ό,τι δυσκολευόμαστε εμείς οι άνθρωποι πρέπει να προσφεύγουμε προς τον Θεό και να του το ζητούμε και να τον παρακαλούμε. Σίγουρα ο Θεός γνωρίζει ποιοι είμαστε, ξέρει τον καθένα από μας, δεν περιμένει να κάνουμε θαύματα. Τι περιμένει από μας; Να τον παρακαλούμε και να του ζητούμε να έρχεται ως φίλος και να τον φιλοξενούμε μέσα μας. Όταν τον αφήσουμε να μπει στις καρδιές μας τότε γνωρίζει πολύ καλά, η χάρη Του, πόσο όμορφα θα πραγματοποιήσει και θα μιλήσει μέσα μας και θα φανερώσει και έξω, όλα αυτά τα θαυμαστά και θαυμάσια Του», συμπλήρωσε.
«Τέτοια αγάπη έχουν οι άγιοι. Τέτοια αγάπη έχουν οι άνθρωποι που αγωνίζονται. Τέτοια αγάπη έχουν οι άνθρωποι που θυσιάζονται και για τον εαυτό τους, αλλά και για την πατρίδα τους», πρόσθεσε.
«Δεν είναι τυχαίο που επιλέξαμε να γιορτάζουμε τα ονομαστήρια μας τιμώντας την μνήμη ενός αγίου μητροπολίτη, ο οποίος το 1922 έμελλε να θυσιάσει τον εαυτό του για τον Θεό, αλλά και για τον τόπο του», επεσήμανε, ο Κυρηνείας Χρυσόστομος, για να κάνει ακολούθως εκτενή αναφορά στη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Χρυσοστόμου επισκόπου Σμύρνης.
Τέλος ο Πανιερώτατος, ευχήθηκε σε όλους «κάθε ευλογία από τον Θεό και η Παναγία Μητέρα Του, της οποίας την Γέννηση γιορτάζουμε, να είναι αυτό το φωτεινό αστέρι στο στερέωμα του ουρανού, που θα μας καθοδηγεί πάντοτε εις πάσαν πίστιν και αλήθεια και εις τον Μονογενή της Υιό και Σωτήρα και Λυτρωτή των ψυχών ημών. Η δε Αγία Τριάς ευλογεί και αγιάζει πάντας υμάς εν ειρήνη και ομονοία πάντοτε. Να είστε καλά. Χρόνια πολλά και σε σας και να ενώνουμε τις προσευχές μας με τις ταπεινές ευχές και προσευχές του Μητροπολίτη Κυρηνείας, ο Θεός να μας επιτρέψει να επιστρέψουμε πίσω στα αγαπημένα χωριά και στις πόλεις μας. Εμείς οι Κερυνειώτες στην Κερύνεια μας, αλλά και ο κάθε άνθρωπος στον τόπο του και εκεί να γιορτάσουμε επίσης και να δοξολογήσουμε και τον Θεό και τους αγίους μας».
Την κυριώνυμη ημέρα τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Πανιερωτάτους Μητροπολίτες Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο, Κιτίου κ. Χρυσόστομο, Λεμεσού κ. Αθανάσιο και Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου