Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Τα Εισόδια γιόρτασαν οι κάτοικοι του Λάρνακα της Λαπήθου

Η μεγάλη Θεομητορική εορτή της εν τω Ναώ Εισόδου της Υπεραγίας Θεοτόκου, η εορτή προοίμιο για την επερχόμενη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων, έγινε η αφορμή για να συναχθούν επί το αυτό, για άλλη μια χρονιά, «τα διασκορπισμένα παιδιά της», οι πρόσφυγες κάτοικοι της κοινότητος Λάρνακα της Λαπήθου.
Την ημέρα αυτή τιμούσαν, όλως ιδιαιτέρως, οι εκτοπισθέντες κάτοικοι της εν λόγω κοινότητος, αλλά και οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών, με λαμπρές λατρευτικές εκδηλώσεις στην παλαιά και ιστορική Μονή της Παναγίας των Καθάρων.
Η Μονή βρίσκεται στα δυτικά της κοινότητας Λάρνακα Λαπήθου, στις πλαγιές της οροσειράς του Πενταδάκτυλου και είναι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο ομοχώριος τους Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, «ένα παλαιό Σταυροπηγιακό μοναστήρι, το οποίο ανηγέρθη για να διαφυλάξει την εικόνα της Παναγίας της Καθαριώτισσας, που μας ήλθε από την Κύζικο, από την Μικράν Ασία, όταν και εκεί λόγω του προβλήματος της εικονομαχίας οι μοναχοί για να σώσουν την εικόνα την πήραν και ήλθαν στην Κύπρο.
Της Εσπερινής Συνάξεως, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πάνω Λακατάμειας, χοροστάτησε ο Πανιερώτατος, ο οποίος ανέπεμψε δέηση υπέρ απελευθέρωσης της τουρκοκρατούμενης σήμερα πατρικής γης, ανεύρεσης των αγνοουμένων και υπέρ αναπαύσεως των τεθνεώτων κατά την εισβολή του 1974 και όσων απέθαναν στην προσφυγιά κατοίκων των κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής της Παναγίας των Καθάρων.
Ο Κυρηνείας Χρυσόστομος, στην σύντομη προσλαλιά του, σημείωσε ότι είναι «απειράριθμα τα θαύματα που έχει επιτελέσει η Παναγία» και ανέφερε, στην συνέχεια, δύο χαρακτηριστικά γεγονότα από την κοινότητα του Λάρνακα της Λαπήθου.
«Ελπίζουμε και ευχόμαστε και προσευχόμαστε, όποτε ο ίδιος ο Θεός το επιτρέψει, να δώσει η Παναγία Μητέρα μας, να βρεθεί και η αγία εικόνα της, αλλά και να μας επιτρέψει να επιστρέψουμε πίσω και να γιορτάσουμε και εκεί τα Εισόδια της, αλλά και όλες τις άλλες Θεομητορικές και Θεοπατορικές εορτές του όλου ενιαυτού», τόνισε.
«Αυτό που θέλει, που ζητά από μας, η Παναγίας μας, είναι να αγαπούμε ο ένας τον άλλο. Όσο αγάπησε αυτή τον Υιό της, όσο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο ώστε Τον έδωσε θυσία για να ζήσει ο κόσμος. Αυτή την αγάπη να έχουμε μέσα στις καρδιές μας, ο ένας για τον άλλον και σίγουρα η Παναγία μας, θα μας ευλογεί, θα μας αγιάζει και θα μας παρέχει πάσαν παρηγορίαν εδώ στην προσφυγιά, αλλά και ενίσχυση να αντέχουμε αυτή την μεγάλη δοκιμασία μέχρι την ημέρα της επιστροφής», επεσήμανε.
Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε λειτάνευση των Ιερών Εικόνων της Παναγίας των Καθάρων και των Εισοδίων της Θεοτόκου πέριξ του ναού, όπου το πλήθος των πιστών είχε την ευκαιρία να δεχθεί τις ευλογίες της Κυρίας Θεοτόκου και να περάσει, κατά το έθιμο, κάτω από τα σεπτά εικονίσματα της.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Κοκκινοτριμιθιά ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου