Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ονομαστήρια Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Σε λαμπρό κλίμα και με την δέουσα ιεροπρέπεια εορτάστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στην Λευκωσία, η εορτή του Αγίου Ιωάννου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Χρυσοστόμου.

Των ιερών ακολουθιών του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο άγων τα ονομαστήριά του, Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Βόστρων κ. Τιμόθεο, Έξαρχο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο και Κορωνείας κ. Παντελεήμονα (Εκκλησία Ελλάδος) και τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Καρπασίας κ. Χρυσοφόρο και Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, καθώς και ο Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων κ. Νίκος Κουγιάλης, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, οργανώσεων και άλλοι επίσημοι.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Μουσουρούλης, ο οποίος επέλεξε ως θέμα του τον άνθρωπο, «τον βασιλέα της κτίσεως», έχοντας ως οδηγό του τον «της Οικουμένης Πρωτόθρονο» και «αληθή του Θεού άνθρωπο». «Ο ιερός Χρυσόστομος, ο οποίος διέθεσε την περιουσία του, τα τάλαντά του και αυτή την ζωή του στην υπηρεσία του ανθρώπου, είναι το πιο ενδεδειγμένο πρόσωπο να μας μιλήσει για τον άνθρωπο», ανέφερε.

«Οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί από τον Θεό ισότιμοι, σε όλους, λέει η ιερά κεφαλή, δίδεται το ίδιο βάπτισμα. Σε όλους προσφέρεται η αυτή θεία χάρις. Και στον άρχοντα και στον πτωχό έχει παρατεθεί το ίδιο τραπέζι και όλοι καλούνται να κληρονομήσουν την ίδια Βασιλεία. Αν οι ψυχές μας, αδελφοί μου, διαποτίζονταν απ’ αυτή την αλήθεια πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος των ανθρώπων», επεσήμανε.

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ο π. Γρηγόριος, επαίνεσε τον εορτάζοντα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, σημειώνοντας: «Σε καιρούς δύσκολους για το ανθρώπινο γένος και δυσκολότερους για το έθνος και την ημικατεχόμενη πατρίδα μας η πρόνοια του Θεού σας έταξε να φυλάσσεται Θερμοπύλες προασπιζόμενος τα δίκαια τούτου του αδικημένου λαού. Να τον στηρίζεται με τον λόγο, την ζωή και τις ενέργειες σας. Και τις φυλάσσετε τις Θερμοπύλες με πλήρη αυταπάρνηση, χωρίς να υπολογίζεται την ζωή σας ακολουθώντας το πρότυπο του θείου Παύλου και του προστάτη σας Αγίου. Υιϊκώς ευχόμαστε ο ομώνυμος σας Άγιος να σας εμπνέει στους αγώνες για το λαό μας και η χάρις του Θεού να σας χαρίζει εις το ποίμνιο σας «σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της του Χριστού αληθείας». Πολλά και καρποφόρα, εν Κυρίω, τα έτη σας Μακαριώτατε».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, συνοδευόμενος από τους Αρχιερείς, τον ιερό κλήρο και τον λαό ανήλθε στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής όπου δέχτηκε τις ευχές όλων των παρισταμένων για τα ονομαστήριά του. Στον Μακαριώτατο ευχήθηκαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, οργανωμένων συνόλων, πλήθος κόσμου, καθώς και ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων Ταλίπ Αταλάϊ, ο οποίος έφτασε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μαζί με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Λίζα Μπάντενχαϊμ.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου