Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Μνημόσυνο Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Δαμασκηνού στην Μητρόπολη Κωνσταντίας

Το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κυρού Δαμασκηνού Παπανδρέου (του από Ελβετίας), τελέσθηκε σήμερα το πρωί, στον μητροπολιτικό ιερό ναό του αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.
Του ιερού μνημοσύνου, αλλά και του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, που προηγήθηκαν, προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, ο οποίος μαθήτευσε παρά τον αοίδιμο Μητροπολίτη Δαμασκηνό υπηρετώντας ως Πρωτοσύγκελος στην Μητρόπολη Ελβετίας.
Στο κήρυγμά του, ο Πανιερώτατος, αναφέρθηκε στα μηνύματα και τους συμβολισμούς που το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα προσφέρει μέσα από τα δύο θαύματα, της αιμορροούσης γυναικός και της αναστάσεως της κόρης του Ιάειρου, αλλά και την υπόδειξη του Κυρίου μετά την ανάσταση της κόρης να της δώσουνε φαγητό να φάει, μια λεπτομέρεια, όπως είπε, «που συνδέει το θαύμα με την Θεία ευχαριστία».
«Το φαγητό αυτή την στιγμή δεν είναι απλώς ένα φαγητό για τον κοινό, τον θνητό άνθρωπο, αλλά είναι το φαγητό της Θείας Ευχαριστίας, γιατί μέσα από την Θεία Ευχαριστία προσφέρεται η Ζωή και η Ανάσταση», τόνισε.
«Τα θαύματα αυτά, της θεραπείας της αιμορροούσας, της ανάστασης της κόρης του Ιάειρου και της Ευχαριστίας, αποτελούν ένα τρίπτυχο που μας δίνουν την δυνατότητα να κατανοήσουμε την έννοια των θαυμάτων αυτών του Χριστού», πρόσθεσε.
Ο Πανιερώτατος επεσήμανε, τέλος, πως «όσοι από εμάς θέλουμε να έχουμε αυτή την ζωή που προσφέρει ο αναστημένος Ιησούς Χριστός, δεν έχουμε άλλο τρόπο παρά την μετοχή μας στην Θεία Ευχαριστία που προσφέρει σε όλους την Ζωή και την Ανάσταση».
Λίγο πριν το «δι’ ευχών», ο Κωνσταντίας Βασίλειος, αναφέρθηκε εν συντομία στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, το μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός για την επαρχία Αμμοχώστου, η οποία κλείνει σήμερα τις πύλες της. Μίλησε για τους πολλαπλούς στόχους και τις επιδιώξεις της και εξήγγειλε, απ’ άμβωνος, την νέα έκθεση, την 4η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κύπρου, που θα οργανωθεί από τις 9 μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου 2016.
«Αυτός ο θεσμός έχει στηριχθεί από όλη μας την κοινωνία και αυτό μας δίνει το θάρρος και το κουράγιο και την πεποίθηση ότι πρέπει να συνεχίσουμε», τόνισε καταλήγοντας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου