Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας στην Παναγία Δεξιά Θεσσαλονίκης

Η Α. Π. ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος την Κυριακή 23ην Νοεμβρίου, κατόπιν αδείας και ευλογίας του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, εχοροστάτησεν κατά την ακολουθία του Όρθρου και ετέλεσε τη Θεία Λειτουργία εις τον Ιερό Ναό Παναγίας Δεξιάς Θεσσαλονίκης.
Εκκλησιάσθησαν ο έντιμος κ. Κωνσταντίνος Ψευδιώτης, πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας εις Θεσσαλονίκη και εκπρόσωποι συνδέσμων αποδήμων Κυπρίων και φοιτητικών ενώσεων.
Εις το κήρυγμά του ο Πανιερώτατος ωμίλησε εφορμούμενος εκ της εισαγγελικής περικοπής του άφρονος πλουσίου, παρουσιάσας εις το πυκνό εκκλησίασμα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του άφρονος, τονίσας ότι και σήμερον η τραγωδία του άφρονος πλουσίου φαίνεται να υφίσταται και στη ζωή πολλών από εμάς τους χριστιανούς. Τόνισε ότι το μήνυμα είναι να πλουτούμε κατά Θεόν και τότε ο πλούτος μας δεν θα είναι υλικός και φθαρτός, αλλά θα είναι ο ίδιος ο Κύριός μας που είναι άφθαρτος.
Ακολούθως ανεφέρθη εις το παράδειγμα του Κυριάκου Μάτση, όστις δεν εκάμφθη παρά την πίεση των Άγγλων αποικιοκρατών παραμείνας άχρι τέλους αγωνιζόμενος και τελικώς θυσιασθείς εντός του μικρού κρησφυγέτου αυτού εις Δίκωμον. Συνάμα εξέφρασε και την μεγάλη του χαρά διότι ευρίσκεται δια πρώτη φορά ως Αρχιερεύς εις την πόλιν των φοιτητικών του χρόνων και ο Θεός ωκονόμησε «σήμερον να ευρίσκομαι υπό τους θόλους του πανσέπτου τούτου Ναού, εις τον οποίον τεθησαύρισται ως ιερόν καύχημα αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Κυκκωτίσσης αποτελούσα πνευματικό σύνδεσμο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κύπρου. Έτσι η Παναγία σκέπει την πόλη ταύτη, φρουρούσα αυτήν μετά του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά». Τέλος ηυχαρίστησεν και τον επιχώριο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο δια την άδεια και την ευλογία να λειτουργήσει και να τελέσει το μνημόσυνο.
Προ της απολύσεως ετέλεσε το μνημόσυνο του ήρωος Κυριάκου Μάτση,  όστις εφονεύθη υπό των Άγγλων την 19ην Νοεμβρίου 1958 εις το χωρίον Δίκωμο της επαρχίας Κυρηνείας, οργανωθέν υπό της Εθνικής Φοιτητικής Ενώσεως Κυπρίων Θεσσαλονίκης (Ε.Φ.Ε.Κ.Θ.) και υπό του Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας εις Θεσσαλονίκη και του Χρυσοστόμου Ιερείδη, πεσόντος κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο όστις ευρίσκεται μεθ’ ετέρων 9 Κυπρίων πεσόντων εις το κοιμητήριο Μίκρας. Επιμνημόσυνο λόγο δια τον Κυριάκο Μάτση εξεφώνησε ο έντιμος κ. Κωνσταντίνος Ψευδιώτης, πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας εν Θεσσαλονίκη.
Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας εγένετο κατάθεσις στεφάνων προ της προτομής του ήρωος Κυριάκου Μάτση που ευρίσκεται εις τον χώρο της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τέλος εψάλη ο Εθνικός Ύμνος. 
Την μεσημβρία ο Πανιερώτατος επραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψιν εις τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο εις το Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση επραγματοποιήθη εις θερμό και εγκάρδιο κλίμα.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Ι. Μ. Κυρηνείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου