Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Πορεία στα βήματα των Αποστόλων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πορεία στα βήματα των Αγίων Αποστόλων για μεταφορά της Αγίας Εικόνας, που απεικονίζει την Βάπτιση του Αγίου Ηρακλειδίου από τους Αποστόλους Παύλο, Βαρνάβα, Μάρκο και Άγιο Τυχικό το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015, αφού η συμμετοχή των πιστών ήταν αθρόα.


Αφετηρία της ευλογημένης αυτής πορείας υπήρξε το Μοναστήρι του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ στην Σκουριώτισσα όπου τελέστηκε Μικρός Αγιασμός διασχίζοντας τις κοινότητες Κατύδατα, Λινού, Φλάσου, Ευρύχου, Κοράκου, Τεμπριά, Γαλάτα, Σινά Όρος, Λαμπαδού, Κακοπετριά, Καλλιάνα (μέσω γέφυρας Αγίου Ηρακλειδίου). Εκεί έγινε διανυκτέρευση της εικόνας στην εκκλησιά των Αγίων Ιωακείμ και Άννας καθώς και εσπερινός, και την επομένη στις 8:00 η πορεία συνεχίστηκε διαμέσου του πανάρχαιου μονοπατιού Σολέας – Μαραθάσας προς Οίκο και Καλοπαναγιώτη και, τέλος, κατέληξε στην Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου, που συναποτελεί μαζί με το παρεκκλήσι του Ακάθιστου Ύμνου την Μονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, ακολουθώντας τα βήματα των αγίων αποστόλων, όπως τα διέσωσε η αρχαία τοπική παράδοση.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η λιτανευθείσα εικόνα την οποία οσάκις υποδέχονταν οι ιερείς, οι ιεροψάλτες και ο λαός του Θεού στην είσοδο του κάθε χωριού, όπου λάμβαναν χώρα ολιγόλεπτες στάσεις και δεήσεις αποτελεί έργο του αρχιμανδρίτου της Μητροπόλεώς μας, π. Αμβροσίου Γκορελώβ, απεικονίζει τους αγίους αποστόλους Παύλο, Βαρνάβα, Μάρκο και Άγιο Τυχικό να βαπτίζουν τον άγιο Ηρακλείδιο στον Σέτραχο ποταμό της Μαραθάσας, και φέρει εντεθειμένο μικρό τεμάχιο λειψάνου του αγίου Ηρακλειδίου. Επίσης, είχαμε την ευλογία να προσκυνήσουμε τα λείψανα του Αποστόλου Βαρνάβα από την Ιερά Μονή Κύκκου, τα οποία μεταφέρθηκαν από τον αρχιμανδρίτη Αγαθόνικο, έφορο της Μονής. 


Διεξοδικότερα, η λιτανεία αυτή κάλυψε περί τα 31,4 χιλιόμετρα  και είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Συμβολικά η εικόνα αυτή, μεταξύ των προαναφερθέντων τόπων,  διήλθε από το «Αρτοποιείο Γαλάτας», θέση, όπου περίπου τοποθετείται ο αρχαίος οικισμός της Λαμπάδας, ιδιαίτερης πατρίδας των αγίων Ηρακλειδίου, Τίμωνος και Ιωάννου του Λαμπαδιστού, σύμφωνα με αρχαιότατες μαρτυρίες, καθώς και από αρχαία μονοπάτια, που συνέδεαν τη Σολέα με τη Μαραθάσα, από όπου, κατά την αρχαία τοπική παράδοση, πορεύθηκαν και οι άγιοι απόστολοι. Αφού πέρασε από το εξωκκλήσι των αγίων Τιμοθέου και Μαύρας, η λιτανεία ανέβηκε στην κορυφογραμμή και αφίχθηκε στον Οίκο Μαραθάσας. Μετά τη σχετική υποδοχή στην πλατεία του ναού της Αγίας Βαρβάρας, η πορεία συνεχίστηκε από τη νέα και την αρχαία γέφυρα του Σέτραχου ποταμού στον Καλοπαναγιώτη και κατέληξε τελικά στη μονή του Αγίου Ιωάννου του Λαμπαδιστού, όπου, στον παλαίφατο ναό του Αγίου Ηρακλειδίου (11ου αιώνος), τελέσθηκαν Παράκλησις και Χαιρετισμοί προς τον άγιο Ηρακλείδιο από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο.
Ι. Μ. Μόρφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου