Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η αρχαία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου στην Μακεδονίτισσα

Την Πέμπτη προς την Παρασκευή, 22 με 23 Οκτωβρίου 2015, με την ευκαιρία της ιεράς μνήμης του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων, πραγματοποιήθηκε, στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας, Αγρυπνία με τέλεση της Θείας Λειτουργίας, η οποία φέρει το όνομα του.
Την Θεία αυτή Λειτουργία τέλεσαν οι εφημέριοι του ναού Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Βασιλείου και Πρεσβύτερος Ξάνθος Ονησιφόρου και συμμετείχαν πλήθη πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν κυριολεκτικά την εκκλησία των Αγίων Πάντων.
Να σημειωθεί ότι η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου τελεσιουργείται εκτός του Ιερού Βήματος, στο κέντρο του σολέα του Ναού, ενώπιον του Εκκλησιάσματος, το οποίο έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει με κατάνυξη όλες τις λεπτομέρειες, περιλαμβανομένης της προετοιμασίας και της τέλεσης του όλου μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
Χαρακτηριστικό, επίσης, της κατά την αρχαίαν τάξη της Εκκλησίας τελουμένης Θείας Λειτουργίας, είναι οι εκτενείς ευχές που αναγινώσκονται και το γεγονός ότι οι πιστοί μεταλαμβάνουν ξεχωριστά το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου