Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Σύναξη Επτακωμιτών στην Ιερά Μονή Κύκκου

Για άλλη μια χρονιά οι πρόσφυγες κάτοικοι της Επτακώμης τίμησαν τον προστάτη και πολιούχο Άγιο του χωριού τους, Απόστολο Λουκά, μακριά από την κατεχόμενη κοινότητά τους. 
Το πρωί της Κυριακής, 18ης Οκτωβρίου 2015, σύσσωμοι οι Επτακωμίτες και οι φίλοι της κοινότητας βρέθηκαν στις αυλές της Κυρίας Θεοτόκου, της Ελεούσας του Κύκκου για να γιορτάσουν τον Άγιο τους, αλλά και να προσπέσουν και να παρακαλέσουν την Παναγία να μεσιτεύσει προς τον Υιό της, να εισακούσει τις προσευχές και να ενωτισθεί τις δεήσεις τους για την σύντμηση της δοκιμασίας και την σύντομη απελευθέρωση της σκλάβας πατρίδας.
Της ευχαριστιακής συνάξεως προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, πλαισιούμενος από τους Κυκκώτες πατέρες, Αρχιμανδρίτη Αγαθόνικο και Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο, τον Διάκονο Μόδεστο και τον Διάκονο της Μητροπόλεως Πάφου Χρίστο Κωνσταντίνου.
Προ του τέλους της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν τα ιερά μνημόσυνα όλων των τεθνεώτων κατοίκων Επτακώμης, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, καθώς και όσων απεβίωσαν στην προσφυγιά.
  
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα χειρογράφων του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου φυλάσσεται, σε ξεχωριστή προθήκη, ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια της κατεχόμενης σήμερα κοινότητας, το περγαμηνό χειρόγραφο τετραευαγγέλιο της Επτακώμης. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα μεγάλης αξίας μνημεία Βυζαντινής γραφής και μικροαγιογραφίας που έχουν διασωθεί στην Κύπρο και χρονολογείται στον 11ο μ.Χ. αι.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου