Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

«Μικρασία - Κύπρος: Κοιτίδες Πολιτισμού»

Στην Μικρά Ασία και τις σχέσεις της με την Κύπρο είναι αφιερωμένο το επιστημονικό συμπόσιο, το οποίο διοργανώνει το Σαββάτο 13 Οκτωβρίου 2012, η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου. Θέμα του ενδιαφέροντος αυτού συμποσίου «Μικρασία - Κύπρος: Κοιτίδες Πολιτισμού» και σ’ αυτό θα συμμετάσχουν πάρα πολλοί και σημαντικοί εισηγητές, οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα για την τέχνη και την ιστορία της πανέμορφης Μικρασίας και τις σχέσεις της με την Μεγαλόνησο.
Το συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας και διοργανώνεται στο οίκημα της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, στο Μέγαρο της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής στην Λευκωσία και διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή και την έλευση στην Κύπρο Μικρασιατών προσφύγων. Την επιμέλεια της διοργάνωσης έχει ο Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου και οι εργασίες του ξεκινούν στις 9 το πρωί και θα διαρκέσουν μέχρι τις 7 το απόγευμα.
Τους συνέδρους θα καλωσορίσουν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, δρ. Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, κ. Μόνα Σαββίδου – Θεοδούλου. Χαιρετισμό θα απευθύνουν, επίσης, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Βασίλειος Παπαϊωάννου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, κ. Νικηφόρος, ο οποίος θα κήρυξη και την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου.
Ανάμεσα στους εισηγητές ξεχωρίζουν τα ονόματα των Κλείτου Ιωαννίδη, Πέτρου Παπαπολυβίου, Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου, Ιωάννη Ηλιάδη, Ευαγγελίας Μπαλτά, Νάσας Παταπίου κ.ά.
Θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν κειμήλια από τις συλλογές των Μικρασιατών στην Κύπρο, τους Μικρασιάτες καθηγητές της περιόδου 1893-1931, τη μεταβυζαντινή μικρασιατική ζωγραφική, την έλευση και εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην Κύπρο και τις προσπάθειες των Κυπρίων για αλληλεγγύη, η πολιτική της αγγλικής διοίκησης στο θέμα των προσφύγων, τις σχέσεις Κύπρου - Μικράς Ασίας επί Φραγκοκρατίας και Βενετοκρατίας, τους επιφανείς Μικρασιάτες επιχειρηματίες στην Κύπρο. Επίσης, ο αρχιεπίσκοπος Αρμενίων Κύπρου Βαρουζιάν θα αναπτύξει το θέμα «Η έλευση Αρμενίων προσφύγων από την Κιλικία και Μ. Ασία στην Κύπρο (1909-1922)». 
Το συμπόσιο θα κλείσει με μουσική εκδήλωση στον χώρο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών με μικρασιατικά τραγούδια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το συμπόσιο θα διοργανωθεί, στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στις 20 Νοεμβρίου 2012, έκθεση με κειμήλια Μικρασιατών προσφύγων της Κύπρου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου