Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Εγκαίνια έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων στο Λούβρο


Τα εγκαίνια της έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων με τίτλο «Κύπρος μεταξύ Βυζαντίου και Δύσης, 4ος  - 16ος αιώνας», τέλεσε την Παρασκευή το βράδυ, στο μουσείο του Λούβρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Τη Γαλλική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Κουζνέβ.
Η έκθεση συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις δραστηριότητες που πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Μουσείου του Λούβρου με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.
Η θεματολογία της αγγίζει περιόδους της κυπριακής ιστορίας, όπως η Βυζαντινή και η Μεσαιωνική και για το σκοπό αυτό έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 176 αντικείμενα που εκτίθενται σε διάφορα Μουσεία και ιδρύματα της Κύπρου, αλλά και βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα Μουσεία της Ευρώπης.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη συγκίνηση και την περηφάνια του, λέγοντας ότι «με αυτή την έκθεση, η Κύπρος παρουσιάζει στην Ευρώπη τον πολυπολιτισμό της μέσα από τους αιώνες».
Στην έκθεση αυτή τόνισε «εκτίθενται αριστουργήματα ζωγραφικής και γλυπτικής», τα οποία δείχνουν τη διασύνδεση του κυπριακού με το γαλλικό πολιτισμό, προσθέτοντας ότι όλοι οι Κύπριοι πρέπει να μελετήσουν κάποια στιγμή την πλουσιότατη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, η οποία αριθμεί 11 χιλιάδες χρόνια πολιτισμού και ιστορίας.
«Συγκινήθηκα όταν είδα το Αβαείο του Μπέλαπαϊς, την Αμμόχωστο και άλλες περιοχές που είναι υπό κατοχή. Θα πρέπει να συνετιστούμε όλοι οι Κύπριοι ώστε να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας και να απελευθερώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, μεγάλο μέρος της οποίας έχει καταστραφεί στην κατεχόμενη περιοχή. Όμως, πιστεύω ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε πολλά από τα πολιτιστικά δημιουργήματα των Κυπρίων», συνέχισε ο Πρόεδρος.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τη διεύθυνση του Μουσείου και τη Γαλλική Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι το Λούβρο είναι ένα φημισμένο μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας και με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, φιλοξενεί τις δικές μας αρχαιότητες.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, δήλωσε ότι «είναι μεγάλη τιμή για μας που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μας επισκέπτεται σε μια στιγμή που η Κύπρος ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγάλη αποτελεσματικότητα, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Να εκφράσω την μεγάλη μου περηφάνια γι’ αυτή την εξαίρετη έκθεση που περιγράφει περιόδους πολύ πλούσιες και πολύ έντονες της κυπριακής ιστορίας», σημείωσε ο Γάλλος Υπουργός και πρόσθεσε ότι Κύπρος και Γαλλία έχουν κοινές ρίζες και μέσω της συνεργασίας, «οι αρχαιολόγοι, οι επιστήμονες και οι βυζαντινολόγοι μας, έχουν επιτρέψει να συγκεντρώσουμε εδώ σπάνια έργα, αριστουργήματα που δείχνουν την πολυμορφία του πολιτισμού, της τεχνογνωσίας και της τέχνης στην Κύπρο, όπως κεραμικά, εικόνες και άλλα αντικείμενα».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου