Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Β΄ Εβδομάδα Πολιτισμού και Βιβλίου στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου


Συνεχίζοντας την πολύ καλή και δοκιμασμένη από πέρσι συνταγή του ανοίγματος προς το ποίμνιο της, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στα πλαίσια της πνευματικής και πολιτιστικής προσφοράς της, διοργανώνει την Β΄ Εβδομάδα Πολιτισμού και Βιβλίου, από τις 7 έως και τις 14 Οκτωβρίου 2012.
Για τις φετινές εκδηλώσεις της εβδομάδος Πολιτισμού και Βιβλίου έχει επιλέγει το θέμα «Οι Εκκλησιαστικές Τέχνες ως μέσο δημιουργίας και προαγωγής του Πολιτισμού» και αυτό, σύμφωνα με τους διοργανωτές, γιατί «στις μέρες μας πολλοί συνάνθρωποί μας θεωρούν ότι είναι πολυτέλεια κάθε τι το οποίο εμφανίζεται να είναι μεγαλοπρεπές μέσα στη Λατρεία της Εκκλησίας. Ο λόγος αυτός προέρχεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουμε άγνοια και αδιαφορούμε για την αξία και τη σημασία των Εκκλησιαστικών Τεχνών μέσα στην Εκκλησία και τον σκοπό τον οποίο αυτές εξυπηρετούν».
Κατά την Εβδομάδα Πολιτισμού και Βιβλίου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία, «μέσα από τις εκδηλώσεις και τα εκθέματα που αφορούν στις Εκκλησιαστικές Τέχνες, να έρθει σε επαφή μ' αυτές και να γνωρίσει τον πλούτο, την ομορφιά και την πνευματικότητα της Ελληνορθόδοξής μας Παράδοσης, η οποία συμβάλλει στον εμπλουτισμό και την ολοκλήρωση της Ενωμένης Ευρώπης».
Στη διάρκεια της εν λόγω εβδομάδος θα πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων με Έκθεση Βιβλίου και Αγιογραφίας, ομιλίες, προβολές, καλλιτεχνικά δρώμενα, επισκέψεις και ξεναγήσεις μαθητών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις Εκκλησιαστικές Τέχνες, την αξία τους και τη συμβολή τους στην Εκκλησία.
Αξίζει να σημειώσουμε πως όλες οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία και θα πραγματοποιούνται στους χώρους του Μεγάρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το μεσημέρι, στο γραφείο του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, σημείωσε ότι «μέσα στα πλαίσια των επαφών που θέλουμε να έχουμε με τον λαό μας και δη με τους νέους ανθρώπους από πέρσι έχουμε θεσπίσει την Εβδομάδα Πολιτισμού και Βιβλίου, η οποία συνεχίζεται και φέτος εμπλουτισμένη όμως με όλες τις μορφές της τέχνης που χρησιμοποιούνται στην Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία».
Ο Μακαριώτατος εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα βρίσκονται στους χώρους της Αρχιεπισκοπής, αγιογράφοι, άνθρωποι που θα κατασκευάζουν ψηφιδωτά, ψάλτες της εκκλησιαστικής υμνωδίας καθώς και αργυροχόοι οι οποίοι φτιάχνουν τα διάφορα εκκλησιαστικά κειμήλια όπως εξαπτέρυγα, σταυρούς, Ευαγγέλια, θυμιατά, κλπ.
Σημείωσε ακόμη ότι τις μέρες αυτές θα παρέχεται η ευκαιρία στους νέους να ξεναγηθούν στο Βυζαντινό Μουσείο, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη αλλά και σε όλο το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, «για να δουν πώς ζούμε εμείς οι Κληρικοί μέσα στην Εκκλησία».
«Θέλουμε να ανοίξουμε τις πόρτες ούτως ώστε να μας πλησιάσει καλύτερα το ποίμνιό μας γιατί θέλουμε να είμαστε σε όσο το δυνατό πιο στενή επαφή, έτσι θα έχουμε την χαρά για μια ολόκληρη εβδομάδα να έχουμε τους μαθητές να επισκέπτονται το πρωί τον χώρο και τα απογεύματα τους μεγάλους για να παρακολουθούν ομιλίες με αντικείμενο ένα μεγάλο φάσμα της ζωής της Εκκλησίας».
Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ με σύντομο καλωσόρισμα από τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο και χαιρετισμό από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Δημοσθένους. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο με θέμα «Πολυθρησκειακή Ευρώπη και Ορθοδοξία» και θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της Έκθεσης Βιβλίου και Αγιογραφίας από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. 
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου