Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Αλβανίας Αναστάσιος: «Η οικονομική κρίση και ο ρόλος της Εκκλησίας»


Στην Κύπρο βρίσκεται ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, με αφορμή τα εγκαίνια της Εβδομάδας Πολιτισμού και Βιβλίου, η οποία διοργανώνεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και ανοίγει σήμερα το βράδυ τις πύλες στην Λευκωσία. Ο Μακαριώτατος θα είναι απόψε ο κεντρικός ομιλητής στην επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων και θα μιλήσει με θέμα: «Πολυθρησκειακή Ευρώπη και Ορθοδοξία». Το πρωί, ο Αλβανίας Αναστάσιος, παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Στροβόλου, όπου κήρυξε τον θείο λόγο.
 «Με ιδιαίτερη συγκίνηση και δοξολογία στον Θεό βρίσκομαι ανάμεσά σας, σήμερα, σ’ αυτή τη μεγάλη ημέρα που γιορτάζουμε όλους τους αγίους που ακτινοβόλησαν και λάμπρυναν με την ζωή τους και το έργο τους όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και γενικότερα όλη την οικουμένη», ανέφερε, για να τονίσει, ακολούθως, ότι «η εποχή μας είναι τόσο θολή και ταραγμένη και ένα θέμα, το οποίο μας απασχολεί όλους είναι η οικονομική κρίση. Θα’θελα, λοιπόν, να περιορίσω τις σημερινές σκέψεις σ’ αυτό το θέμα».
Ο Αλβανίας Αναστάσιος στο κήρυγμά του, με την γνώριμη πάντα γλαφυρότητα και τον μεστό και αιχμηρό του λόγο μίλησε για τα αίτια και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, για «την ελευθερία του ανθρώπου, που υποχώρησε δίνοντας την έμφαση στην απόλυτη ελευθερία της αγοράς» και για εμπόρους του χρήματος, τους οποίους χαρακτήρισε υπεύθυνους για την υποδούλωση ολόκληρων λαών.
«Ο σεβασμός προς το ανθρώπινο πρόσωπο αντικαταστάθηκε από τη δεσποτεία απροσώπων θεσμών και δυνάμεων. Ο τονισμός της ελευθερίας του ανθρώπου υποχώρησε, δίνοντας έμφαση στην  απόλυτη ελευθερία της αγοράς. Έτσι, από κοινωνία ελευθέρων προσώπων φθάσαμε στο σημείο ολόκληροι λαοί να γίνονται υποψήφιοι δούλοι απρόσωπων ομάδων, ανωνύμων εμπόρων του χρήματος, που ρυθμίζουν βασικά τις οικονομίες των λαών, οι οποίοι είναι γνωστοί ως «αγορές». Αυτές αυτονομούν το χρήμα σαν αφηρημένη «λογιστική» αξία και το εμπορεύονται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστάσιος.
Μίλησε, ακόμη, για τους «πολυσυνθέτους δαιδάλους της παγκοσμιοποιήσεως που έχουν δημιουργηθεί, τις νέες δομές του χρηματοπιστωτικού συστήματος μιας «εικονικής οικονομίας» που κανείς κρατικός ή άλλος πολιτικός θεσμός δεν ελέγχει. Αντιθέτως, οι αποφάσεις των αγνώστων αυτών παραγόντων που δρουν με καλυμμένα πρόσωπα, μπορούν να ανατινάξουν κράτη και έθνη και να καταδικάσουν εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία και την κοινωνία σε εξαθλίωση».
«Η αδικία σε παγκόσμιο επίπεδο», παρατήρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, «κορυφώνεται στο γεγονός ότι το 20% του πληθυσμού του πλανήτη, που ζει στις πλούσιες χώρες καταναλώνει το 80% του πλούτου της γης. Συγχρόνως», υπογράμμισε, «η οικονομική αυθαιρεσία, η διαφθορά, η αδικία και η αναλγησία, που άνθησαν με όποιο οικονομικό μοντέλο και αν επεβλήθηκε –καπιταλιστικό ή σοσιαλιστικό-, έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπων στην κοινωνική περιθωριοποίηση και εν πολλοίς στην εξαθλίωση».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας καταλόγισε παράλληλα ευθύνες και στην Εκκλησία και το πλήρωμά της για «ασυνεπή προς τις αρχές του Ευαγγελίου στάση, με τη μικρή ή μεγάλη συμμετοχή τους στην αδικία και την κοινωνική διαφθορά» και τόνισε ότι «στην οδυνηρή αυτή οικονομική κρίση, η Εκκλησία δεν μπορεί να μείνει απλός θεατής. Είναι υποχρεωμένη να αρθρώσει με σθένος λόγο προφητικό». Για τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στην κρίση σημείωσε, επίσης, ότι «η αυτοκριτική δεν αρκεί. Ούτε ο ρόλος της Εκκλησίας επιτρέπεται να περιορισθεί σε περιγραφές πού στηλιτεύουν αόριστα τους παραβάτες».
Αντίθετα, όπως τόνισε, πρέπει «ο προφητικός της λόγος, χωρίς περιστροφές, να καλεί σε μετάνοια. Για πολλούς συγχρόνους, η λέξη "μετάνοια" ηχεί πολύ θρησκευτική, παρωχημένη. Εν τούτοις, παραμένει διαχρονικά επίκαιρη και επαναστατική, από τότε που την ανέδειξε πυρήνα του Ευαγγελίου Του ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός».
Ο Μακαριώτατος πρόσθεσε, ακόμη, ότι «η σύγχρονη οικονομική κρίση, παρά την οδύνη και την αμηχανία που έχει προκαλέσει σε εκατομμύρια ανθρώπους, τόσο των υπανάπτυκτων όσο και των  ανεπτυγμένων κρατών, δίνει μια  εξαιρετική δυνατότητα για διορθωτικές αλλαγές σε κρίσιμους τομείς της παγκόσμιας, της εθνικής και προσωπικής μας ζωής. Οι χριστιανοί καλούμεθα να πρωτοστατήσουμε στις περιπτώσεις του ρατσισμού και της βίας».
«Άμεσο χρέος μας», υπογράμμισε τέλος ο κ. Αναστάσιος «είναι να στηρίξουμε την ελπίδα και την αντοχή των μελών μας και των λαών μας, και με ειλικρινή σεβασμό στην αξία του κάθε ανθρωπίνου προσώπου και του κάθε έθνους, να αγωνισθούμε για τη δίκαιη υπέρβαση της οικονομικής κρίσεως, για μια ουσιαστική αλληλεγγύη μέσα στην κοινωνία μας και μεταξύ των λαών της οικουμένης».
«Αυτή είναι η κρίσιμη λέξη σήμερα. Αλληλεγγύη με αυτοθυσία και θάρρος και χαρά. Μην χάσουμε το χαμόγελό μας σ’ αυτές τις μέρες, που είναι κάπως σκοτεινές και συννεφιασμένες. Όταν ο Χριστός είναι κοντά μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Είναι μια εμπειρία, που για αιώνες την έχουμε ζήσει εμείς οι Έλληνες και την οποία πρέπει να ξαναζήσουμε όσο μπορούμε με περισσότερο θάρρος και περισσότερο φως στα μάτια, στην καρδιά μας, την ώρα που μιλάμε και την ώρα που σιωπούμε», επεσήμανε εμφαντικά, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας, κατακλείοντας τον λόγο του.
Λουκάς Α. Παναγιώτου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου