Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

O Άγιος Μνάσων ο αρχαίος μαθητής


Ο Μνάσων έδρασε κατά τον 1ο αι. μ.Χ. και αρχικά ήταν ειδωλολάτρης, αλλά κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Ρώμη γνώρισε μερικούς από τους εβδομήκοντα αποστόλους και ενθουσιάστηκε από τη διδασκαλία τους για το χριστιανισμό. Στη συνέχεια ταξίδεψε στα Ιεροσόλυμα, όπου γνώρισε τον Απόστολο Πέτρο και τον Ευαγγελιστή Ιωάννη και βαπτίσθηκε χριστιανός.
Όταν επέστρεψε στην Κύπρο συνάντησε τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, οι οποίοι περιόδευαν το νησί και δίδασκαν το Λόγο του Θεού. Η συνάντησή τους έγινε σε ένα σπήλαιο στην Ταμασσό. Στο σπήλαιο αυτό ο Άγιος Μνάσων μαζί με τον Άγιο Ηρακλείδιο, ο οποίος υπήρξε δάσκαλος και καθοδηγητής του, άρχισαν να κηρύττουν το Θείο Λόγο και να προωθούν το αποστολικό τους έργο. Στο χώρο αυτό έφτιαξαν ένα ναό, όπου ιερουργούσαν, και τα κελιά τους, όπου διέμεναν.
Μετά το θάνατο του Ηρακλειδίου, ο Μνάσων τον διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο της Ταμασσού, θέση που κράτησε μέχρι τα γηρατειά του. Προαισθάνθηκε το δικό του θάνατο και πριν πεθάνει χειροτόνησε διάδοχό του τον Ρόδωνα.
Η μνήμη του τιμάται στις 19 Οκτωβρίου.
Ο Άγιος Μνάσων έκανε πολλά και θαυμαστά θαύματα όσο ζούσε αλλά και μετά θάνατον. Ένα από αυτά είναι το εξής: Μια μέρα ο Μνάσων βγήκε από το σπήλαιό του και πήγε στην πόλη της Ταμασού. Περνώντας από το κέντρο της πόλης πρόσεξε στο ναό του Ασκληπιού τα ειδωλολατρικά αγάλματα, ανάμεσα στα οποία ξεχώριζε το άγαλμα του Ασκληπιού. Διέταξε τότε το άγαλμα να πέσει και να συντριβεί, πράγμα που έγινε παράλληλα με το γκρέμισμα του ειδωλολατρικού ναού.
Οι ειδωλολάτρες τότε κινήθηκαν εναντίον του αλλά με ένα δεύτερο θαύμα απέφυγε τη σύλληψή του αλλά ταυτοχρόνως προσηλύτισε πολλούς στο χριστιανισμό. Την ώρα λοιπόν που το εξαγριωμένο πλήθος των εθνικών όρμησε εναντίον του, ο Άγιος Μνάσων φύσηξε στα πρόσωπά τους και αυτοί τυφλώθηκαν. Μετανιωμένοι τότε άρχισαν να τον παρακαλούν να τους συγχωρήσει και να τους βοηθήσει. Ο Άγιος τους θεράπευσε και ύστερα τους βάπτισε όλους, γύρω στα τριακόσια άτομα.
Απολυτίκιον
Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος εγκρατείας διδάσκαλον, ανέδειξέ σε τη ποίμνη σου, η των πραγμάτων αλήθεια δια τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια. Πάτερ Ιεράρχα Μνάσωνα, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Το εκκλησάκι του Αγίου Μνάσωνα
Ο αρχαίος ναός του Αγίου Μνάσωνα βρίσκεται στο χωριό Πολιτικό, της επαρχίας Λευκωσίας και είναι μονόκλιτη καμαροσκέπαστη με ημικυκλική αψίδα.
Το εκκλησάκι αυτό και μερικοί κατεστραμμένοι τοίχοι είναι ότι έχουν απομείνει από το παλιό μοναστήρι του Αγίου Μνάσωνα. Το μοναστήρι πιθανό να κτίστηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια, σύμφωνα με μαρτυρίες ότι στάθμευσαν σε αυτό το 1145 οι ασκητές Νεόφυτος και Ιγνάτιος. Μαρτυρία του Ρώσου μοναχού - περιηγητή Βασίλειου Μπάρσκυ αναφέρει ότι η μονή αποτελεί κτίσμα της τουρκοκρατίας όμως πιθανό η μονή να υπήρχε προ της τουρκοκρατίας και να ανακαινίσθηκε κατά την τουρκοκρατία. 
Το μοναστήρι έπαψε να λειτουργεί στα τέλη της τουρκοκρατίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου