Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Η Κύπρος και οι Βαλκανικοί πόλεμοι

Μια πολυσήμαντη, για την Κύπρο και τον Ελληνισμό, επετειακή έκθεση κειμηλίων, με τίτλο «Η Κύπρος και οι Βαλκανικοί πόλεμοι», εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων στον 1ο όροφο του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στον περίβολο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στη Λευκωσία.
Η Έκθεση οργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη των πολέμων του 1912-1913. Επιμελητής της Έκθεσης είναι ο Βασίλης Νικόλτσιος, Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης και ιστορικός σύμβουλος ο Δρ. Πέτρος Παπαπολυβίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους η συμμετοχή των Κυπρίων πήρε διαστάσεις εθνικού συναγερμού. Τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού πύκνωσαν όλοι οι Κύπριοι βουλευτές στο Νομοθετικό Συμβούλιο, οι περισσότεροι δημοτικοί άρχοντες και πλήθος λαού. Στη μάχη του Μπιζανίου έπεσε μαχόμενος ο δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος, ενώ δεκάδες Κύπριοι βρίσκονταν θαμμένοι στα νεκροταφεία του Κιλκίς και του Λαχανά. Στους Βαλκανικούς Πολέμους, καθώς και στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας, διακρίθηκε, ανάμεσα στους άλλους και ο Κύπριος στρατηγός του Ελληνικού Στρατού Ιωάννης Τσαγγαρίδης.
Καλωσόρισμα στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Διευθυντής του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, κ. Αντρέας Φυλακτού, θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί του Αντιπρύτανη Οικονομικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητή κ. Μάριου Μαυρονικόλα και του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Βασίλη Παπαϊωάννου, ενώ προσκλήθηκε να χαιρετίσει την εκδήλωση και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.
Μετά από τους χαιρετισμούς και τη σύντομη παρέμβαση από τον κ. Γιαννάκη Δρουσιώτη θα ακολουθήσει η ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κ. Πέτρου Παπαπολυβίου για την κυπριακή συμβολή στους Βαλκανικούς πολέμους και φωτογραφική ξενάγηση στην Έκθεση.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2012.
Ανάμεσα στα κειμήλια και τα αντικείμενα που θα εκτεθούν θα είναι το γραφείο του Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου, βουλευτή στο Νομοθετικό Συμβούλιο κατά το 1901-1911, που σκοτώθηκε πολεμώντας στο Μπιζάνι, στρατιωτικά αντικείμενα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Β΄ και του Ηγουμένου Κύκκου Χρυσοστόμου, εθελοντών των Βαλκανικών πολέμων, παράσημα, φωτογραφίες, επιστολές και χειρόγραφα εθελοντών, γκραβούρες, πίνακες ζωγραφικής, αντικείμενα των εμπολέμων στρατών, κ.ο.κ.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου