Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Τιμητική διάκριση από την Ιερά Σύνοδο στον Βυζαντινολόγο Αθανάσιο Παπαγεωργίου

Σε λαμπρή τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, η Ιερά Σύνοδος, τίμησε τον Θεολόγο, διακεκριμένο Βυζαντινολόγο και πρώην διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου κ. Αθανάσιο Παπαγεωργίου, με την ύψιστη διάκριση, το χρυσό παράσημο του Ιδρυτού και Προστάτου της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα.
Όπως αναφέρεται στο Αρχιεπισκοπικό γράμμα με το ψήφισμα της Συνόδου «η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου διά κοινής και ομοφώνου αποφάσεως των Μελών Αυτής, εξαίρουσα την άοκνον, πολύχρονον και υψηλήν προσφοράν του Δρος Αθανασίου Παπαγεωργίου εις τε την Εκκλησίαν της Κύπρου, την Ελληνικήν Παιδείαν, την Βυζαντινολογίαν και την Ιστορίαν, απεφάσισεν, όπως τιμήσει αυτόν διά της ανωτάτης τιμής και διακρίσεως της Εκκλησίας της Κύπρου, απονέμουσα το χρυσούν παράσημον του Ιδρυτού και Προστάτου Αυτής Αποστόλου Βαρνάβα».
Ο Κύπρου Χρυσόστομος, προσφωνώντας τον Δρ. Αθανάσιο Παπαγεωργίου τόνισε ότι «στη συνείδηση μας η τιμητική αυτή εκδήλωση αποτελεί την εκπλήρωση ενός εκκλησιαστικού χρέους προς έναν ακάματο εργάτη της ιεράς επιστήμης της Θεολογίας, της Αρχαιολογίας και της Βυζαντινολογίας, που ανάλωσε τη ζωή του υπηρετώντας τα υψηλά ιδανικά της χριστιανικής μας Θρησκείας, της Πατρίδας, και της Επιστήμης. Είμαι δε βέβαιος ότι και στη συνείδηση του κυρίου Παπαγεωργίου, η τιμή αυτή ερμηνεύεται ως η έκφραση του προσήκοντος σεβασμού τόσο εμού όσο και των Μελών της Ιεράς Συνόδου καθώς και του χριστεπωνύμου πληρώματος της Εκκλησίας της Κύπρου προς το πρόσωπό Του, για το αξιοθαύμαστο εθνικό, θεολογικό και  επιστημονικό έργο που επιτέλεσε».
«Η παρουσία και η δράση του κυρίου Παπαγεωργίου στα εθνικά, θεολογικά, ιστορικά και επιστημονικά δρώμενα της Κύπρου υπήρξε καθοριστική», σημείωσε ο Μακαριώτατος, για να επισημάνει ακολούθως ότι «στον απελευθερωτικό μας Αγώνα διετέλεσε στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, βοηθώντας τον ποικιλότροπα στον τιτάνιο εκείνο Αγώνα».
«Έδρασε κυρίως ως Σύνδεσμος μεταξύ Αυτού και του Αρχηγού Διγενή. Υπηρέτησε, επίσης, ως υπεύθυνος του Κέντρου της ΕΟΚΑ και συντονιστής των επικοινωνιών του Διγενή με τους Τομεάρχες. Είχε,  επίσης, την εξαιρετικά επικίνδυνη ευθύνη της απόκρυψης και μετακίνησης των καταζητούμενων, της μεταφοράς του οπλισμού, της συγκέντρωσης των απαιτούμενων πληροφοριών και της δέουσας ενημέρωσης των Τομεαρχών και του Διγενή», συμπλήρωσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρθηκε, ακολούθως, στην όλη θεολογική και επιστημονική δράση του τιμωμένου, καθώς επίσης και στη συμβολή του στην εν γένει προαγωγή, προστασία, προβολή, αλλά και υπεράσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
«Για τον κύριο Παπαγεωργίου όλα τα μνημεία μας αποτελούσαν  τον καθρέπτη του πολιτισμού και του υψηλού πνευματικού επιπέδου του λαού μας και τα περιέβαλλε όλα με την ένθερμη αγάπη του. Όμως μέσα του ένοιωθε και επιδείκνυε πάντοτε μια ιδιαίτερη ευαισθησία προς τα Βυζαντινά μας Μνημεία. Για το λόγο αυτό εργάστηκε με ένθεο ζήλο για την προστασία, τη συντήρηση και την προβολή τους. Ο κ. Παπαγεωργίου άπλωσε τα προστατευτικά πέπλα της αγάπης του σ’ όλα μας τα Βυζαντινά μνημεία της Κύπρου. Καρπός αυτής της αγάπης ήταν η συντήρηση ναών και η αποκάλυψη τοιχογραφιών, που βρίσκονταν κάτω από στρώματα επιχρισμάτων και νεότερων τοίχων, καθώς και η συστηματική προστασία των Φορητών εικόνων της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου».
Καθοριστική, συνέχισε ο Κύπρου Χρυσόστομος, υπήρξε η συμβολή του κ. Παπαγεωργίου στη δημιουργία του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Μακαρίου του Γ΄ και του Βυζαντινού Μουσείου της Πάφου, αλλά όλως ιδιαίτερη είναι η συμβολή του στα θέματα της σύλησης και της προστασίας των κλεμμένων πολιτιστικών μας θησαυρών από τους Τούρκους εισβολείς στα κατεχόμενα εδάφη μας.
«Έλαβε μέρος σε πολλούς δικαστικούς αγώνες στην Αγγλία, στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στην Αμερική, στους οποίους, με την άριστη επιστημονική του κατάρτιση, ιδιαίτερα στον τομέα της Βυζαντινολογίας, απέδειξε στους δικαστές ότι οι προς πώληση κλεμμένοι Βυζαντινοί μας θησαυροί ανήκουν στην Κυπριακή Εκκλησία. Διαδραμάτισε δε καθοριστικό ρόλο, όσο αφορά και στο μεγάλο θέμα του επαναπατρισμού των συλημένων μας ψηφιδωτών, τοιχογραφιών και εικόνων. Μια προσφορά, ασφαλέστατα, πάρα πολύ μεγάλη», υπογράμμισε.
Κλείνοντας την προσφώνηση του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ανέφερε ότι ο κ. Παπαγεωργίου έγραψε πάνω από 100 εκτεταμένες μελέτες και βιβλία για την Ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου, για την  Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική, για τις τοιχογραφίες των Βυζαντινών μας Ναών και για τις εικόνες αυτών.
«Σας ευχαριστώ θερμά για την μεγάλη τιμή που μου απονέμετε σήμερα, η οποία πραγματικά με εκπλήττει», τόνισε, με έκδηλη τη συγκίνηση του, ο Δρ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου, κατά την αντιφώνηση του. «Παρασημοφορούνται συνήθως εκείνοι, οι οποίοι έχουν διαπράξει ηρωικά κατορθώματα, οι μεγάλοι δωρητές ή εκείνοι που με τις πράξεις τους προσέφεραν μέγιστες υπηρεσίες στην πατρίδα και στην Εκκλησία. Εγώ ούτε ηρωικές πράξεις, ούτε μέγιστες και πέραν του συνήθους υπηρεσίες έχω προσφέρει στην πατρίδα και την Εκκλησία. Απλώς εξετέλεσα το καθήκον μου και εξεπλήρωσα μερικώς το χρέος μου προς την πατρίδα και την Εκκλησία, από όποια θέση κατείχα κατά την μακρόχρονη υπηρεσία μου», πρόσθεσε.
Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι «θέλω να πιστεύω ότι έθεσα τις βάσεις μελέτης της βυζαντινής τέχνης και της εκκλησιαστικής ιστορίας, πάνω στις οποίες οι νεότεροι μπορούν να προχωρήσουν και να διορθώσουν τα λάθη μου και να αναπτύξουν τις γνώσεις μας στα πεδία αυτά».
«Χαίρω ιδιαίτερα, γιατί μεγάλος αριθμός νέων επιστημόνων εργάζεται γι’ αυτά και παράγει πολύ αξιόλογο έργο. Οφείλω πολλά και προς την πατρίδα και προς την Εκκλησία», κατέληξε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη εκδήλωση διανθίστηκε με την Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός», η οποία έψαλε διάφορους ύμνους και πραγματοποιήθηκε στην παρουσία όλων των Μελών της Ιεράς Συνόδου και πλήθους εκτιμητών του έργου του τιμωμένου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου