Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Λήξη κατηχητικών συναθροίσεων ενορίας Αγίου Παντελεήμονα Μακεδονίτισσας

Πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Κυριακής 16 Ιουνίου 2013, η τελετή λήξης των κατηχητικών συναθροίσεων της ενορίας του Αγίου Παντελεήμονα Μακεδονίτισσας.
Η εντυπωσιακή γιορτή έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού του Αγίου Παντελεήμονος, στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και ενθουσίασε τους γονείς, τα παιδιά, αλλά και τους παρευρισκομένους ενορίτες, δίνοντας παράλληλα και έναν τόνο χαράς και ζωντάνιας μέσα στην πνευματική και οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας.
Στο χαιρετισμό του ο εφημέριος του ναού Οικονόμος π. Ιωάννης Παπανέστορος μίλησε για το θεμέλιο των φετινών των συναντήσεων του κατηχητικού που ήταν το Πρόσωπο του Κύριου μέσα από το γενικό σύνθημα «Γεύσασθε και ίδετε ότι χρηστός ο Κύριος· μακάριος ανήρ, ος ελπίζει επ’ αυτόν». Μέσα από τον στίχο αυτό του 33ου ψαλμού του Δαυίδ, όπως τόνισε «προσπαθούμε να γευτούμε τη χαρά του να είμαστε μαζί με τον Χριστό».
«Έτσι λοιπόν φέτος, αυτή την χρονιά δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο να γνωρίσουμε το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον Χριστό μας, τη διδασκαλία Του, τα θαύματα Του, την ζωή Του πάνω στην γη, την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη Του και την αναμονή της Δευτέρας Παρουσίας, όπως λέμε και στο Σύμβολο της Πίστεως», πρόσθεσε.
Επεσήμανε, ακολούθως, ότι «φυσικά αυτή η γνωριμία με το Χριστό δεν είναι απλά να μάθουμε πέντε πράγματα στο κατηχητικό σχολείο, αλλά είναι μια προσπάθεια να ζήσουμε, να γευτούμε όπως λέει και πάλι ο ψαλμός. Αν δεν τον γευτούμε, όσο καλά και αν τα ξέρουμε τότε δεν έχουμε κάνει τίποτε».
Ο π. Ιωάννης αφού τόνισε στην συνέχεια ότι αυτό το «γεύσασθε» πραγματοποιείται μέσα από την μετοχή μας στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας υπογράμμισε ότι «αυτό είναι που προτρέπουμε τα παιδιά συνεχώς όχι μόνο να έρχονται στο κατηχητικό σχολείο, αλλά και να έρχονται στην Εκκλησία, να συμμετέχουν στα μυστήρια, να κοινωνούν, να εξομολογούνται και μ’ αυτό τον τρόπο να βιώσουν πραγματικά τον Χριστό και θα τον βάλουν μέσα τους».
«Δεν θέλω να πω πολλά, η γιορτή απόψε ανήκει στα παιδιά μας, φυσικά δεν περιμένουμε μια τέλεια παρουσίαση, αλλά αυτό που περιμένουμε είναι να χαρούμε μαζί τους αυτό που δημιούργησαν. Αυτό που βγαίνει μέσα από την αγνή ψυχούλα τους, αυτά που ξεχειλίζει η καρδιά τους, αυτά έχουμε να γευτούμε και εμείς και να ζήσουμε μαζί τους και να χαρούμε», ανέφερε.
Τέλος, ο π. Ιωάννης, ευχαρίστησε τόσο τα παιδιά, αλλά και όλους όσους βρέθηκαν στην γιορτή λήξης των κατηχητικών σχολείων και ιδιαίτερα τους γονείς, που εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους στο κατηχητικό σχολείο και ευχήθηκε «η καινούργια χρονιά να μας βρει πάλι κοντά στην Εκκλησία, κοντά στα κατηχητικά σχολεία για να συνεχιστεί και να έχει συνέχεια ακριβώς αυτή η προσπάθεια».
Ακολούθησε η γιορτή της λήξης κατά την οποία τα παιδιά των διαφόρων βαθμίδων των κατηχητικών συνάξεων της ενορίας κατέθεσαν σκέψεις, απέδωσαν ποιήματα, ύμνους και τραγούδια, συμμετείχαν σε μικρά θεατρικά δρώμενα, τα οποία οργανώθηκαν από τις υπεύθυνες δασκάλες του κατηχητικού έργου και ολοκληρώθηκε με όμορφους παραδοσιακούς χορούς.
Με αυτό τον όμορφο τρόπο, μέσα στην αγκαλιά του Θεού, υπό την σκέπη και προστασία του Αγίου Παντελεήμονος και τις ευχές της Εκκλησίας και των πνευματικών ποιμένων και καθοδηγητών της ενορίας έληξε και η φετινή κατηχητική περίοδος αφήνοντας στα παιδιά την αίσθηση της προσμονής για την νέα κατηχητική χρονιά.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου