Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Καταρρέει ο Άγιος Παντελεήμονας στην κατεχόμενη Μύρτου

Με τα μελανότερα χρώματα και με τον πλέον δραματικό τρόπο παρουσιάστηκαν από τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο και τα μέλη της τεχνικής επιτροπής πολιτιστικής κληρονομιάς, στην επιτροπή προσφύγων της κυπριακής Βουλής, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις κατεχόμενες περιοχές της πατρίδας μας με προεξάρχοντα τον κίνδυνο κατάρρευσης της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος στη κατεχόμενη Μύρτου.
Η ανάγκη άμεσης αναστήλωσης του μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα θεωρείται ως ιδιαίτερα επείγουσα, μιας και τα σημάδια της καταστροφής και της εγκατάλειψης είναι πολύ έντονα, με τοίχους ετοιμόρροπους και ρωγμές σε όλα τα σημεία του συγκροτήματος.
Όλα τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι κάποια μνημεία μας έχουν ήδη καταστραφεί και κάποια άλλα βρίσκονται σε διαδικασία κατάρρευσης.
Κοινή διαπίστωση είναι ότι κινδυνεύει να χαθεί εξολοκλήρου ο ελληνισμός και η εκκλησιαστική μας κληρονομιά στα κατεχόμενα και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη κινητοποίηση για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων γιατί οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες από τα διαθέσιμα κονδύλια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Τάκη Χατζηδημητρίου το μνημείο έχει υποστεί την φθορά του χρόνου από την εισβολή μέχρι σήμερα και για την ολοκλήρωση του έργου θα χρειαστούν 4 εκατομμύρια.
Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, τόνισε ότι «ο Τόπος μας είναι ο άνθρωπος και πρώτιστο μέλημά μας είναι οι άνθρωποί μας, οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά. Όμως μέλημα της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας είναι και όλα τα θέματα των εκτοπισμένων και των προσφύγων».
«Ένα απ’ αυτά είναι και τα Μνημεία μας. Τα Μνημεία μας είναι τα δακτυλικά αποτυπώματα του πολιτισμού μας και δίνουν την μαρτυρία της παρουσίας μας στον Τόπο μας», πρόσθεσε.
Ο Πανιερώτατος εξήγγειλε, παράλληλα, πρωτοβουλία για σύσκεψη όλων των ενδιαφερομένων και η οποία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως με αφορμή την Ιστορική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στη Μύρτου.
«Θα συσκεφθούμε από κοινού για τα μελλοντικά βήματα. Αρχή της Ιεράς Μητροπόλεως είναι να υπάρχει η διαφάνεια σε κάθε ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να ενημερωθεί ή ακόμα και να μας ελέγξει», κατέληξε.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου