Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: «Η Κύπρος ενωμένη θα τα καταφέρει»

Ολιγοήμερη επίσκεψη στην  Κύπρο πραγματοποιεί, αυτές τις μέρες, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ευέλθωντος Χαραλάμπους, πρωτεργάτου του Ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρικανική ήπειρο.
Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συναντήσει διαδοχικά, το πρωί της Παρασκευής 14 Ιουνίου, τους Υπουργούς Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη και Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσο Μητσόπουλο, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο, για το Εθνικό θέμα και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα και προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος. 
«Σήμερα ο Ελληνισμός δοκιμάζεται παντού και μόνο με την ενότητα όλων μας θα πάμε μπροστά», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και διαβεβαίωσε τους δύο Υπουργούς ότι το Πατριαρχείο στηρίζει τον δίκαιο αγώνα του Λαού της Κύπρου για την απελευθέρωση των κατεχομένων περιοχών του νησιού και σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που  μαστίζει τώρα και την Μεγαλόνησο εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «η Κύπρος ενωμένη θα τα καταφέρει».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειές που καταβάλλονται σε συνεργασία με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο για την προστασία των χριστιανών στην Μέση Ανατολή, μετά μάλιστα και από την πρόσφατη επίσκεψη τους στον Λίβανο. Τους ενημέρωσε, επίσης, για το Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου στις 54 χώρες της Αφρικανικής ηπείρου, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στην καταπολέμηση της φτώχειας και τη δυνατότητα για ίσες ευκαιρίες μόρφωσης και υγείας στα άπορα και ορφανά παιδιά της Αφρικής. Παράλληλα, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους εκατοντάδες εθελοντές της αγάπης και της προσφοράς, που σε πολύ δύσκολες εποχές συνεχίζουν να στηρίζουν το έργο του Πατριαρχείου.
Κατά την συνάντηση με τον κ. Μητσόπουλο, με τον οποίο, όπως τόνισε ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος «μας συνδέει μια φιλία πάνω από 25 χρόνια», συζητήθηκαν τρόποι καλύτερης συνεργασίας και αξιοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα σημαντικά ανθρωπιστικά και κοινωνικά έργα τα οποία το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας επιτελεί στην Αφρική».
Από πλευράς του ο Υπουργός Συγκοινωνιών εξέφρασε την εκτίμηση του για το τεράστιο και πολυσχιδές έργο το οποίο το Παλαίφατο Πατριαρχείο επιτελεί στη μαύρη ήπειρο, στην Αφρική και σημείωσε ότι «το Πατριαρχείο επιτελεί και ένα έργο διατήρησης και ανάδειξης της αρχαιολογικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα στο χώρο της Αιγύπτου, ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει και το δικό μας Υπουργείο».
Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με την Πρέσβη της Αιγύπτου και κατά την διάρκεια της συνάντησής συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Αίγυπτο και το Πατριαρχείο.
Ο Πατριάρχης συναντήθηκε, επίσης, με αρκετούς ομογενείς από την Νότιο Αφρική, οι οποίοι μεταξύ άλλων εξέφρασαν την χαρά τους και την συμπαράστασή τους στην προσπάθεια του Πατριάρχη να ιδρύσει στην Κύπρο πνευματική εστία συγκέντρωσης των εξ Αφρικής επαναπατρισθέντων ελλήνων Κυπρίων. 
Να σημειώσουμε ότι τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο συνοδεύουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε Σεραφείμ και Γουϊνέας Γεώργιος, ως επίσης και ο Πατριαρχικός Έξαρχος στην Κύπρο Αιδεσιμότατος π. Αθηνόδωρος.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου