Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Με μεγαλοπρέπεια η θρονική εορτή της Εκκλησίας της Κύπρου

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και συμμετείχαν οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιος, Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Μόρφου κ. Νεόφυτος, Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων και έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο κ. Τιμόθεος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος. Παρέστη, επίσης, συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος ανάλαβε και την διακονία του θείου λόγου.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε επιγραμματικά στον βίο του αγίου και επικέντρωσε τον λόγο του στον αποδιδόμενο, από τις Πράξεις των Αποστόλων, χαρακτηρισμό για τον Απόστολο Βαρνάβα ότι ήταν «πλήρης Πνεύματος αγίου και πίστεως».
«Ήταν γεμάτος από την χάρη του αγίου Πνεύματος και γεμάτος από πίστη στο Χριστό. Αλλά όποιος είναι πλήρης Πνεύματος αγίου και πίστεως είναι άνθρωπος δυνατός. Γιατί το Άγιο Πνεύμα δεν είναι μόνο Πνεύμα σοφίας και συνέσεως, αλλά είναι και Πνεύμα δυνάμεως. Αυτό θα το είχε υπόψη και ο απόστολος Παύλος όταν έγραφε «ου γαρ έδωκεν ημίν ο Θεός πνεύμα δειλίας, αλλά δυνάμεως». Θα εσκέπτετο ακριβώς την δύναμη που δίδει το Άγιο Πνεύμα στους πιστούς», ανέφερε.
Ο Μητροπολίτης Κορωνείας μίλησε ακολούθως για το θέμα της δύναμης, κάτι που όπως είπε «γοητεύει όλους σχεδόν τους ανθρώπους και όλοι θέλουν να είναι δυνατοί», τις διάφορες μορφές, εκφάνσεις της δυνάμεως και την αρνητική χρήση της.
«Εμείς ας μιμηθούμε τον Απόστολο Βαρνάβα», σημείωσε. «Ας θελήσουμε να είμαστε δυνατοί, αλλά εν Χριστώ. Θα μου πείτε εγώ ένας απλός άνθρωπος μπορώ να γίνω δυνατός; Ναι, εάν μένωμεν ενσωματωμένοι στο σώμα του Χριστού, την Εκκλησία. Εάν μετέχωμεν στα μυστήρια της Εκκλησίας και γινόμαστε σύσσωμοι, ένα σώμα, σύσαρκοι, μία σάρκα, σύζωοι, μία ζωή, σύμψυχοι, μία ψυχή με τον Χριστό, τότε λέει ο ιερός Χρυσόστομος φεύγουν οι πιστοί από τον ναό «ως λέοντες πυρ πνέοντες», βγάζουν φλόγα σαν λιοντάρια, αλλά η φλόγα τους δεν καταστρέφει, θερμαίνει, δημιουργεί, ανακαινίζει, σώζει».
«Αυτή η δύναμη της πίστεως ας μας δίδει την ελπίδα και την βεβαιότητα ότι Θεού θέλοντος, με τις πρεσβείες του Αποστόλου Βαρνάβα, αν και εμείς ομονοούμε στον ίδιο στόχο δεν θα αργήσει η ημέρα, ώστε την σημερινή εορτή να την εορτάσουμε στην μονή του αγίου Βαρνάβα μέσα σε μία ελεύθερη και ενιαία Κύπρο», πρόσθεσε.
Κλείνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε τον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα στα κατεχόμενα ως τον «σιωπών κήρυκα» και ως σημείο αναφοράς για τους Κυπρίους και την Κύπρο και τόνισε ότι «περιμένει την απελευθέρωση του και περιμένει όλους τους ελληνοκυπρίους, όλους τους Έλληνες, ενωμένους, απτόητους από τις δυσκολίες, δυνατούς εν Χριστώ, ακατανίκητους».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου