Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Η πανήγυρις των αγίων Πάντων στην Μακεδονίτισσα

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε η Μακεδονίτισσα την εορτή των Αγίων Πάντων με λατρευτικές και τιμητικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στον ομώνυμο ιερό ναό της περιοχής.
Χθες το απόγευμα ετελέσθει ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου, ενώ σήμερα το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, στην παρουσία του Δημάρχου Έγκωμης κ. Ζαχαρία Κυριάκου και με τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους πιστών.
Στην μεστή θεολογικών νοημάτων ομιλία του, ο Πανιερώτατος, ανεφέρθη στο μήνυμα της εορτής, η οποία μας καλεί στην αγιότητα, σημειώνοντας ότι «η τοποθέτηση  της σημερινής εορτής των Αγίων Πάντων, μετά την εορτή της Πεντηκοστής, αποβλέπει στο να καταδειχθεί, ότι ο αγιασμός των ανθρώπων, είτε με το μαρτύριο και την προσφορά του αίματός τους, είτε με την ενάρετη ζωή τους, είναι αποτέλεσμα της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος».
«Ο αγιασμός των ανθρώπων αποτελεί δωρεά του Αγίου Πνεύματος και συντελείται μέσα στην Εκκλησία στην οποίαν από την ημέρα της Πεντηκοστής ενοικεί και ενεργεί το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Πνεύμα το Άγιο, το εκ του Πατρός εκπορευόμενο. Το Πνεύμα το Άγιο είναι αυτό που ενδυνάμωσε την αγάπη των αγίων προς το Χριστό και τους ενίσχυε στον πνευματικό τους αγώνα, ώστε να φθάσουν με την άσκηση και την άθληση τους στην τελειότητα», πρόσθεσε.
Ο Κύκκου Νικηφόρος ανέφερε ότι «ο βίος και το παράδειγμα των αποστόλων, των αγίων και των μαρτύρων της Εκκλησίας μας πρέπει να μας ενθαρρύνουν και να μας οδηγήσουν στο δρόμο της χάριτος και του αγιασμού, της πίστεως και του ηρωισμού. Πρέπει το παράδειγμα τους να γίνει φάρος που θα μας καθοδηγεί στο δρόμο του καθήκοντος, που θα μας εμπνέει την αφοσίωση προς τον Ιησού, που θα φλογίζει την ψυχή μας και θα χαλυβδώνει τη θέληση μας για να μείνουμε μέχρι τέλους πιστοί στο Σωτήρα Χριστό».
«Αν σήμερα η Κύπρος, η μικρή και ημικατεχόμενη αυτή πατρίδα δεν έχει βρει ακόμα την εθνικής της δικαίωση, αν σήμερα η Μεγάλη Παρασκευή των εθνικών μας παθών για 39 τώρα χρόνια συνεχίζεται, αν σήμερα παράλληλα με την εθνική μας τραγωδία, βιώνουμε και μια πρωτοφανή, δραματικών διαστάσεων οικονομική κρίση, που μεγιστοποιήθηκε μετά τη μοναδική στα παγκόσμια χρονικά, ανεύθυνη και ληστρική απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαρτίου, που κατέστρεψε την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο και την απειλεί με την άβυσσο της καταστροφής, είναι γιατί αυτονομηθήκαμε από το Θεό με αποτέλεσμα να ζούμε σαν επικούρειοι και θνητόψυχοι, να ζούμε, δηλαδή, «ως ελπίδα μη έχοντες και άθεοι εν τω κόσμω», χωρίς πίστη στο Θεό, χωρίς προσδοκία αναστάσεως των νεκρών, με αποτέλεσμα ο Κύριος να αποστρέψει το πρόσωπο του από εμάς και κατά το ψαλμικό να ομοιωθούμε «τοις καταβαίνουσιν εις λάκκον», συμπλήρωσε.
Ο Πανιερώτατος επεσήμανε, ακόμη, ότι «η παρούσα εθνική και οικονομική κρίση, μόνο τότε θα παρέλθει αν μιμηθούμε τους 12 αποστόλους και τους αγίους Πάντες, των οποίων την ιερή μνήμη σήμερα γιορτάζουμε και γυρίσουμε κοντά στο Χριστό σαν άσωτοι υιοί και πειθαρχήσουμε κι εμείς στο θείο θέλημα Του. Μόνο τότε θα παρέλθει αν έμπρακτα μετανοήσουμε, όπως οι Νηνευϊτες και με συντριβή και ταπείνωση εκζητήσουμε το άπειρο έλεος του Κυρίου».
Μετά το πέρας της λατρευτικής συνάξεως ακολούθησαν τα εγκαίνια της Φιλανθρωπικής Αγοράς του Χριστιανικού Συνδέσμου Γυναικών« Άγιοι Πάντες», στην αίθουσα της Κατηχητικής Κίνησης (Αίθουσα Οικονόμου Νεόφυτου Χριστοφόρου).
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου