Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

10 χρόνια από την ανασύσταση και επάνδρωση της Μονής Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού

Με πάσα βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και σε κλίμα έκδηλης συγκίνησης και μοναστικής κατάνυξης τελέστηκε, το Σάββατο 10 Αυγούστου 2013, η πρώτη Θεία Λειτουργία στο νεόδμητο Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου στον Μέσα Ποταμό, γιορτάζοντας με τον τρόπο αυτό τα 10 χρόνια από την ανασύσταση και επάνδρωση της.
Προεξάρχων της λαμπράς αυτής συνάξεως ήταν ο πνευματικός Πατέρας της Μονής, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, συμπαραστατούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Αμαθούντος Νικόλαο, ο οποίος διετέλεσε πρώτος ηγούμενος της Μονής, Λήδρας Επιφάνιο και Νεαπόλεως Πορφύριο, με την συμμετοχή πλειάδος κληρικών και στην παρουσία πλήθους πιστών.
Μετά το πέρας του Όρθρου και πριν την έναρξη της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η εν πομπή μεταφορά της αρχαίας θαυματουργής εικόνος της Παναγίας της Σαϊτιώτισας από τον παλαιό ναό του Τιμίου Προδρόμου στον νέο ναό του Ευαγγελισμού, όπου θα τιμάται ως εφέστιος εικόνα του ναού.
Η εικόνα της Παναγίας της Σαϊτιώτισσας ευρισκόταν παλαιότερα στη Μονή του Μέσα Ποταμού, αλλά μετά την ερήμωση και εγκατάλειψή της μεταφέρθηκε σε εκκλησία γειτονικής κοινότητας στην περιοχή και επεστράφη και πάλιν, πριν από λίγα χρόνια, στη Μονή.
Αξίζει να αναφερθεί ότι την ίδια μέρα πριν από 10 χρόνια, δηλαδή στις 10 Αυγούστου 2003, τελέστηκε και η πρώτη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού από την νέα αδελφότητα, που προερχόταν από την Ιερά Μονή Μαχαιρά και η οποία επάνδρωσε την Μονή μετά από ένα και πλέον αιώνα εγκατάλειψης.
Την όλη οικονομική δαπάνη για την αναπαλαίωση  και ουσιαστικά ανοικοδόμηση της αρχαίας Μονής ανέλαβε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Λεβέντης, ο οποίος δικαίως χαρακτηρίζεται και ως ο νέος κτήτορας της.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου