Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Από την Ταμασό στη Ρουμανία τα λείψανα των Αγίων Ιωακείμ και Άννας

Πλήθη λαού με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, τον Ιερό Κλήρο και τους αρχές της πόλης, υπεδέχθησαν στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου, τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας, τα οποία συνόδευσε εκ μέρους του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, ο πρωτοσυγκελεύων της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Στυλιανού συνοδευόμενος από κληρικούς και λαϊκούς της μητροπολιτικής περιφέρειας Ταμασού.
Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης Ρουμανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του και τις ιδιαίτερες του ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα για τη μεγάλη τούτη ευλογία να φέρουν στην Ρουμανία, προς προσκύνηση και ευλογία του λαού, τα ιερά λείψανα των αγίων Θεοπατόρων. 
Ο Μακαριώτατος, ανέφερε ότι «οι άγιοι Ιωακείμ και Άννα κοσμούντο από πάμπολλες αρετές, ζούσαν με ευλάβεια και φόβο Θεού, πίστευαν στο έλεος του Θεού και με αδιάκοπο νηστεία και θέρμη προσεύχοντο ολόψυχα να αποκτήσουν ένα παιδί και γι’ αυτό αξιώνονται της ειδικής ευλογίας από τον Θεό να γίνουν οι γεννήτορες της Υπεραγίας Θεοτόκου και πρόγονοι του Δημιουργού του ουρανού και της γης».
«Η μεγάλη αυτή ευλογία να βρίσκονται ανάμεσά μας τα ιερά τούτα λείψανα των αγίων Ιωακείμ και Άννης μας υποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι ο άνθρωπος να έχει ισχυρή πίστη και να καταθέτει μέσω της ζεστής του προσευχής τα αιτήματα του ενώπιον του Θεού με την βεβαιότητα ότι θα βρει παρηγοριά και ανταπόκριση από τον Κύριο μας».
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας επεσήμανε ακόμη ότι «οι Άγιοι Ιωακείμ και Άννα θεωρούνται προστάτες της οικογένειας και ένθερμοι πρεσβευτές προς το Κύριο για τις χριστιανικές οικογένειες που θέλουν να αποκτήσουν τέκνα». 
«Στη ζωή της Εκκλησίας είναι πάμπολλα τα παραδείγματα της μεσιτείας των άγιων Ιωακείμ και Άννας και ουκ ολίγα άτεκνα ζευγάρια τα οποία αιτήθηκαν, με μεγάλη ταπεινότητα, ένθερμη προσευχή, με νηστεία και ελεημοσύνη, την βοήθεια των Αγίων Πατέρων της Παναγίας, απέκτησαν ένα ή και περισσότερα παιδιά. Όλα τα παιδιά είναι δώρο του Θεού, αλλά αυτό το δώρο μερικοί το βρίσκουν χωρίς πολλή επιμονή στην προσευχή, και άλλοι, μετά από πολύ αναμονή και πνευματική άσκηση και μετά από πολλή νηστεία και ελεημοσύνη», υποστήριξε.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρουμανίας αναφέρθηκε επίσης και στις πολύ καλές και αδελφικές σχέσεις των Εκκλησιών Κύπρου και Ρουμανίας και ευχαρίστησε προς τούτο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο.
Από την πλευρά του ο π. Θεόδωρος τόνισε ότι «είμαστε βαθιά συγκινημένοι από την υποδοχή που μας κάνατε Μακαριώτατε. Ερχόμαστε από την Κύπρο, τη νήσο των αγίων και την μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, η οποία θεωρείται από τις πρώτες που ίδρυσαν στην Κύπρο οι απόστολοι Παύλος, Βαρνάβας και Μάρκος κατά την πρώτη τους Αποστολική Περιοδεία». 
«Με τη βοήθεια του Θεού, φτάσαμε στην ορθόδοξη χώρα της Ρουμανίας, όχι ως τουρίστες αλλά ως προσκυνητές και σας μεταφέρουμε τους χαιρετισμούς και την αδελφική αγάπη του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαΐα, αλλά και τους χαιρετισμούς όλων των ανθρώπων της μαρτυρικής Κύπρου», πρόσθεσε.
Ευχήθηκε, ακολούθως, η εδώ παρουσία των λειψάνων των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας να ενισχύουν και να ενδυναμώνουν το έργο του Πατριάρχη Ρουμανίας και να παρέχουν στον πιστό λαό της χώρας κάθε ευλογία και φωτισμό.
Ο π. Θεόδωρος παρακάλεσε, κλείνοντας τον λόγο του, τον Μακαριώτατο να προσθέσει στις Πατριαρχικές του προσευχές και τον Ορθόδοξο λαό της μαρτυρικής μεγαλονήσου. 
Ακολούθως ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ υποδέχθηκε την Κυπριακή Αντιπροσωπεία στο Πατριαρχικό Μέγαρο.
Λουκάς Α. Παναγιώτου – Πατριαρχείο Ρουμανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου