Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Η Πανήγυρις της Μεταμορφώσεως στη Σωτήρα

Με θρησκευτική κατάνυξη και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εόρτασε την μεγάλη δεσποτική εορτή του καλοκαιριού, την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το μεγάλο κεφαλοχώρι της επαρχίας Αμμοχώστου, η βυζαντινή κωμόπολη της Σωτήρας.
Προεξάρχων της λαμπράς πανηγύρεως ο επιχώριος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, την παραμονή της εορτής και προέστει της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο, την κυριώνυμο ημέρα, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς της κοινότητος και άλλους κληρικούς.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος ευλόγησε, σύμφωνα με το έθος, τους προσφερόμενους καρπούς της αμπέλου, τις αντιπροσωπευτικές αυτές απαρχές του καλοκαιριού, μία λειτουργική πράξη που τονίζει ιδιαίτερα τη δοξολογική και ευχαριστιακή προσφορά της ύλης και των καρπών της γης στο Δημιουργό Θεό και κτίστη των απάντων. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σωτήρα, η κωμόπολη με την αγιολογική ονομασία προσελκύει κάθε χρόνο, τις μέρες αυτές, πλήθος πιστών, από τα γύρω χωριά και από ολόκληρη την Κύπρο, οι οποίοι συρρέουν για να προσκυνήσουν στον πανηγυρίζοντα ναό της και να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες. Ειρήσθω εν παρόδω ότι η εν λόγω εκκλησία είναι κτίσμα του 16ου αιώνα και αποτελεί αξιόλογο Μεσαιωνικό μνημείο.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου