Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν οι άγιοι Ρηγίνος και Ορέστης στο Απλίκι

Πλήθος κόσμου από όλα τα χωριά της Ορεινής και της Πιτσιλιάς τίμησαν τους αγίους μάρτυρες Ρηγίνο και Ορέστη στο χωριό Απλίκι της μητροπολιτικής περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής.
Οι δύο αυτοί άγιοι κατάγονταν από την αρχαία παραθαλάσσια πόλη της Χαλκηδόνος στην Μικρά Ασία, η οποία βρίσκεται στα δεξιά του εισερχομένου στο Βόσπορο από την Προποντίδα (σήμερα λέγεται Καντίκιοϊ) και συνδέονταν μεταξύ τους με αδελφική φιλία. Έζησαν τα δύσκολα χρόνια των μεγάλων διωγμών της χριστιανικής μας πίστεως και αφού «έλαβαν πείραν εμπαιγμών και μαστίγων και δεσμών και φυλακής» έφθασαν τελικά στην μικρή μας νήσο, όπου δίδαξαν το ευαγγέλιο της σωτηρίας και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.
Στον Ιερό Ναό της κοινότητος Απλικίου, που τιμάται επ’ ονόματι των δύο μαρτύρων, από νωρίς συγκεντρώθηκε πλήθος πιστών, για να ζήσουν κατανυκτικές στιγμές και να καταθέσουν την αγάπη τους προς τους δύο γενναίους αθλητές του Χριστού, οι οποίοι απολαμβάνουν μεγάλης τιμής, τόσο στην εν λόγω κοινότητα, όσο και σ’ ολόκληρο το νησί μας.
Το απόγευμα της Δευτέρας 19 Αυγούστου 2013, παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός των αγίων μαρτύρων Ρηγίνου και Ορέστη και ακολούθησε η λιτάνευση του ιερού εικονίσματος τους, πέριξ του Ιερού Ναού της κοινότητος, ενώ μίλησε επίκαιρα και εμπνευσμένα ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος προέστει των ιερών ακολουθιών.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου