Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Φόρο τιμής στους ήρωες του απότισε το Παραλίμνι

Τους ηρωομάρτυρες του Δήμου Παραλιμνίου, που δεν συμβιβάστηκαν με τα τετελεσμένα της εισβολής και διατράνωσαν με έργα, την πίστη τους για απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα και επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες, τίμησαν, την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013, Εκκλησία και Πολιτεία.
Το 17ο ετήσιο μνημόσυνο του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού που έπεσαν νεκροί στα θερμά επεισόδια του 1996, με βίαιο και άνανδρο τρόπο, από ξυλοδαρμό και πυρά Τούρκων αντίστοιχα, καθώς και  των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Αντώνη Καφέτζιη και Βάσου Αγαθαγγέλου, τελέστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου κ. Βασιλείου.
Παρόντες στο μνημόσυνο οι πολιτικές, δημοτικές, αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές της περιοχής, συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «μπροστά στην προκλητικότητα της Τουρκίας απαντούμε ότι, καμία απειλή, καμία κίνηση εντυπωσιασμού και εσωτερικής κατανάλωσης, δε θα αποδειχτεί τόσο ισχυρή, ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις μας. Δεν θα απεμπολήσουμε οποιαδήποτε δικαιώματα του λαού μας που κερδήθηκαν και επισφραγίστηκαν με το αίμα των ηρώων μας, σε διαχρονικά θυσιαστήρια».
«Στη μνήμη των ηρώων του Παραλιμνίου, αλλά και στους υπερήφανους συγγενείς και τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας, υποσχόμαστε συνέχιση του αγώνα τους για τελική δικαίωση, μέσα από κοινή συστράτευση και ενότητα. Για να γαληνέψουν οι κουρασμένες ψυχές τους που ακόμα αγωνιούν και προφυλάσσουν από το πάνθεο της αθανασίας, την εθνική μας πορεία από επικίνδυνες ατραπούς», επεσήμανε, κλείνοντας τον λόγο του, ο κ. Φωτίου.
Του μνημόσυνου ακολούθησε πορεία από το ναό του Αγίου Δημητρίου ως το κοιμητήριο Παραλιμνίου, όπου τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των ηρώων και κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους της Κυβέρνησης κατέθεσαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου και εκ μέρους της Εκκλησίας ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας. Στεφάνια κατέθεσαν, επίσης, βουλευτές, αντιπρόσωποι κομμάτων και παρατάξεων και συγγενείς των ηρώων.
Αμέσως μετά οι μοτοσικλετιστές και οι συντελεστές της ομάδας «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού», αναχώρησαν με προορισμό το οδόφραγμα της Δερύνειας όπου και πραγματοποίησαν τελετή στην παρουσία ανδρών των Ηνωμένων Εθνών και κατέθεσαν στεφάνι στο χώρο της θυσίας των δύο ηρώων.
Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» συστάθηκε το 2008 από ανεξάρτητη ομάδα νέων, οι οποίοι έχουν ως βασικό στόχο τη διατήρηση της μνήμης της θυσίας των ηρωομαρτύρων και την ανάδειξη στην κοινωνία μας των μηνυμάτων που πηγάζουν μέσα από τη θυσία τους.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου