Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Εσπερινός Μεταμορφώσεως στην Ανθούπολη

Με κατάμεστο το ναό και τον προαύλειο χώρο από ενορίτες και προσκυνητές από όλη τη Λευκωσία και την γύρω περιοχή εορτάστηκε και εφέτος, με την δέουσα, όπως πάντα, λαμπρότητα, η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στην ομώνυμη προσφυγική ενορία της Ανθούπολης.
Η Εορτή της Μεταμορφώσεως είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον προσφυγικό συνοικισμό της Ανθουπόλεως και τους εκτοπισμένους κατοίκους του, οι οποίοι κατακλύζουν κυριολεκτικά το ναό, προκειμένου να τύχουν της ιδιαιτέρας ευλογίας να παρευρίσκονται την λαμπρή αυτή ημέρα στην εκκλησία του εορτάζοντος Σωτήρος Χριστού.
Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς της ενορίας και άλλους κληρικούς.
Προ της Απολύσεως, ο Πανιερώτατος, στην σύντομη αλλά εμπνευσμένη ομιλία του, μίλησε για το μυστικό νόημα που έχει για όλους μας αυτή η Μεταμόρφωση του Κυρίου, ώστε να ωφεληθούν οι πιστοί ακροώμενοι και τον θείον λόγο.
«Αυτή η έλλαμψη είναι η κληρονομιά που μας χάρισε ο Χριστός. Είναι η αποκάλυψη της μεγαλειότητος της Θείας παρουσίας μέσα από την οποία λαμπρύνονται τα σύμπαντα», επεσήμανε ο Ταμασού Ησαΐας για να υπογραμμίσει ότι «αυτό το φως καλούμαστε ως χριστιανοί να διατηρήσουμε ζωντανό και ισχυρό στη ζωή μας».
«Τα χαρίσματα του, ήτοι η θέρμανση της ψυχής και ο θείος έρωτας, οι καθαροί λογισμοί, οι λελογισμένες πράξεις, η σωφρονισμένη συμπεριφορά, η εμπνευσμένη δημιουργία είναι τα αποτελέσματα αυτού του φωτός. Αυτές οι αρετές, τα αποτελέσματα αυτά της θείας δόξης μπορούν να εμπεδωθούν, να αναπτυχθούν και να αποτελέσουν το ιερό πλεονέκτημα για το χριστιανό το οποίο μας εισαγάγει με ασφάλεια στον παράδεισο», πρόσθεσε.
«Μεταμορφωθείτε, εν Χριστώ αδελφοί, σε λαμπρούς και φωτεινούς φάρους της πίστεως. Μεταμορφωθείτε, αγαπητοί χριστιανοί, σε παιδιά και τέκνα του Θεού, τα οποία το μόνο που ζητούν είναι η υλοποίηση του θείου θελήματος Του και η διασπορά της αγάπης του εν μέσω αδελφών».
Κλείνοντας τον λόγο του, ο Πανιερώτατος, ευχήθηκε «αυτή η χρονιά να είναι η τελευταία που το φως του Χριστού θα λάμπει μόνο στις ελεύθερες εκκλησίες μας. Εύχομαι, από του χρόνου, οι κατεχόμενες εκκλησίες μας να δοξάσουν κι αυτές το «πάντιμο και μεγαλοπρεπές όνομα Του» έτσι ώστε να μπορούμε με ελευθερία και δικαιοσύνη να δοξάζουμε τα μεγαλεία του Θεού και να κηρύττουμε παντού τον ιερό Του Λόγο και Ευαγγέλιο. Χρόνια πολλά, καλή δύναμη, υγεία, πίστη και σωφροσύνη», συμπλήρωσε.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου