Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο θεολόγος Δρ. Ανδρέας Μιτσίδης

Εξεδήμησεν προς Κύριον, τις πρωινές ώρες, της Τρίτης 13 Αυγούστου 2013, ο διακεκριμένος θεολόγος δρ.  Ανδρέας Μιτσίδης, απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου του Β΄, καθώς και των αειμνήστων Αρχιεπισκόπων Μακαρίου Γ΄ και Χρυσοστόμου Α΄.
Ο εκλιπών συνέγραψε πέραν των 25 επιστημονικών μελετών θρησκευτικού, ιστορικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει το σύγγραμμα του «Οι Κύπριοι Σχολάρχαι και Διδάσκαλοι της εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλης του Γένους Σχολής», το οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Αξιολογότατο είναι επίσης το σύγγραμμά του «Η παρουσία της Εκκλησίας της Κύπρου εις τον αγώνα υπέρ των εικόνων – Γεώργιος ο Κύπριος και Κωνσταντίνος Κωνσταντίας», για το οποίο η Θεολογική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών τον αναγόρευσε το 1991, ως διδάκτορά της.
Το τελευταίο επιστημονικό του σύγγραμμα τιτλοφορείται «Η Εκκλησία της Κύπρου κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας». Ο αείμνηστος Δρ. Ανδρέας Μιτσίδης διετέλεσε καθηγητής της Θεολογίας, Επιθεωρητής Θεολογικών μαθημάτων, Διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου του Εθνάρχη Μακαρίου, Διευθυντής και Εκδότης του περιοδικού «Απόστολος Βαρνάβας» και εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου σε πάρα πολλά θεολογικά και επιστημονικά συνέδρια.
Στις 30 Νοεμβρίου 2012, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, απένειµε στον Δρ. Ανδρέα Μιτσίδη, την ανώτατη τιµητική διάκρισή της, το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, για τη συνολική προσφορά του, τόσο προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή όσο και προς την Εκκλησία της Κύπρου γενικότερα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β΄ εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια προς τη σύζυγο και τα παιδιά του εκλιπόντος και χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ως «ένα ακάματο εργάτη της ιεράς επιστήμης της Θεολογίας, ο οποίος ανήλωσε τη ζωή του υπηρετώντας τα υψηλά ιδανικά της χριστιανικής μας Θρησκείας, της Πατρίδας, της Παιδείας και της Οικογένειας».
Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013, στις 11:00 π. μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως και θα προστεί η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου