Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Επίσκεψη πρέσβη Αμερικής στην Μονή Κύκκου

Προσκυνηματική επίσκεψη τιμής και σεβασμού προς την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Ελεούσας του Κύκκου πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο, 25 με 26 Αυγούστου 2013, ο εξοχότατος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη Λευκωσία κ. John Koenig, συνοδευόμενος από συνεργάτες του.
Τον υψηλό επισκέπτη υποδέχθηκε στην Ιερά Μονή ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει επί διαφόρων θεμάτων με τον κ. Πρέσβη και να τον ενημερώσει για την μακραίωνη πορεία και τις δραστηριότητες της Ιεράς Μονής, τα φιλανθρωπικά της Ιδρύματα και την εν γένει πνευματική και κοινωνική προσφορά της στον τόπο μας.
Ο Πανιερώτατος ξενάγησε, στη συνέχεια, τον κ. Koenig στο εξαίρετο Μουσείο της Μονής, το οποίο τοποθετείται ανάμεσα στα πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου και φιλοξενεί έργα του χριστιανικού πολιτισμού από τα παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια, τα πλείστα των οποίων είναι συνυφασμένα με την ιστορία της Μονής Κύκκου.
Ακολούθησε η επίσκεψη και το προσκύνημα στο καθολικό της Μονής, όπου ο Κύκκου Νικηφόρος είχε την ευκαιρία να διηγηθεί στον καλεσμένο του την ιστορία ίδρυσης της Μονής και τα θαύματα της Ελεούσας Κυράς του Κύκκου.
Ο Αμερικανός Πρέσβης εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του για την ιστορική παρουσία, τη δράση και το επιτελούμενο έργο της σεβασμίου Μονής. Ακολούθως, επισκέφθηκε το Θρονί του Κύκκου, όπου βρίσκεται ο τάφος του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και αδελφού της Μονής, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.
Ο εξοχώτατος κ. Koenig, κατά την παραμονή του στη Μονή του Κύκκου, είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει με την προσήκουσα ευλάβεια το σεπτό εικόνισμα της Παναγίας Κυκκωτίσης και να παρακολουθήσει, την επομένη ημέρα, με τη δέουσα προσοχή τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πρέσβης είναι ελληνομαθής και Χριστιανός Ορθόδοξος στο θρήσκευμα και επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον στα θέματα που άπτονται της Ορθοδόξου πίστεως.
Εις ένδειξη τιμής, ο Πανιερώτατος του προσέφερε αντίγραφο εικόνας της Παναγίας του Κύκκου, διάφορες εκδόσεις της Μονής, καθώς και παραδοσιακά κρασιά και ζιβανία, τα οποία παρασκευάζονται στο οινοποιείο της Μονής.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου