Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Ετήσιο μνημόσυνο Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Κυρηνείας κυρού Παύλου, ο οποίος σημειωτέον εκοιμήθη την 1η Οκτωβρίου 2011.
Στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, όπου ο μακαριστός υπηρέτησε επί σειράν ετών ως Προϊστάμενος, τελέσθηκε, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και πάνδημο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του αειμνήστου Ιεράρχη, προϊσταμένου του διαδόχου του, Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας Χρυσοστόμου.
Ο λαός με επικεφαλής τον Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου, κοινοτάρχες, προέδρους και μέλη τοπικών οργανώσεων και Συνδέσμων, ήρθαν για να προσευχηθούν για τον ποιμενάρχη τους κυρό Παύλο και απέδωσαν τη νενομισμένη τιμή και οφειλετική αναγνώριση των κόπων του μακαριστού Ιεράρχου για την μαρτυρική επαρχία της Κερύνειας.
Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ.κ. Χρυσόστομος, αφού μίλησε για τα μηνύματα του Ευαγγελίου της ημέρας αναφέρθηκε δι’ ολίγον και στην προσωπικότητα του προκατόχου του.
«Σήμερα είναι για την Μητρόπολη Κυρηνείας μια μέρα συμβολική, διότι τιμούμε τη μνήμη του μακαριστού προκάτοχου μου κυρού Παύλου, ο οποίος εποίμανε θεαρέστως και θεοφιλώς την Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας και έδωσε τη ζωή του πραγματικά ως φλογερός ιεράρχης υπέρ της Ορθοδόξου ημών πίστεως, αλλά και της πατρίδος», τόνισε.
Ο Πανιερώτατος επεσήμανε ότι, ο μακαριστός προκάτοχός του, είχε πάντοτε «ως γνώμονα του, ακριβώς, την αγάπη του προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο και επειδή τα συστήματα των ανθρώπων είναι ποικιλώνυμα και τα συμφέροντα ποικιλόμορφα, ο ίδιος κοίταζε τον προσανατολισμό προς την επουράνιο βασιλεία του Θεού, την οποία και εμείς έχουμε καθήκον, ως χριστιανοί ορθόδοξοι, εκεί να προσανατολιζόμαστε».
«Όλα αυτά επί της γης είναι πρόσκαιρα, παροδικά, παρωχημένα, πεπερασμένα και μας τα αφαιρούν. Το μόνο κέρδος που μένει μέσα μας είναι ο Χριστός μας, το Ευαγγέλιο της αγάπης, προς τον Θεό, προς τον εαυτό μας και προς τον συνάνθρωπο», πρόσθεσε.
Ακολούθως, ο Κυρηνείας Χρυσόστομος, έκανε μια μικρή αναφορά στις αλησμόνητες πατρίδες της Σμύρνης και του Αϊβαλί, με αφορμή την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κυδωνιών, για να συνεχίσει την αναφορά του στην αγαπημένη του επαρχία της Κερύνειας, η οποία ωδινάται και δοκιμάζεται για 39 τώρα χρόνια.
«Να εύχεσθε και να ενώνετε τις προσευχές σας με τις προσευχές του ταπεινού ιεράρχη της Μητροπόλεως Κυρηνείας, ο Θεός να μας αξιώσει να πάμε και στην Κερύνεια μας και στον Καραβά μας και την Λάπηθο και όλες τις κατεχόμενες ενορίες και κοινότητες μας», επεσήμανε.
«Ο Θεός και η Παναγία Μητέρα Του να μας προστατεύουν, να έχουμε πάντοτε αγάπη μεταξύ μας και να είμαστε ενωμένοι και όχι διηρημένοι, διότι η διαίρεση επιφέρει την διάσπαση και την καταστροφή, πρόσθεσε ο Πανιερώτατος, για να καταλήξει ευχόμενος «ο Θεός να ακούει τις ευχές μας και τις προσευχές μας και δια πρεσβειών του μακαριστού ιεράρχου της Μητροπόλεως Κυρηνείας Παύλου».
Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη το μνημόσυνο του αοιδίμου Ιεράρχου, κατά τη διάρκεια του οποίου μίλησε εκτενώς περί της κατά Χριστόν βιωτής και των αγώνων του, ο άμεσος συνεργάτης του και γραμματέας της Μητροπόλεως Κυρηνείας κ. Χριστόδουλος Παχουλίδης, ο οποίος και συγκίνησε το πολυπληθές εκκλησίασμα, που από πρωίας προσήλθε για να τιμήσει τον αείμνηστο Δεσπότη του.
«Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος εδώ και δύο χρόνια, έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο, όπως και έζησε: Μαχόμενος. Η ζωή του υπήρξε ένας συνεχής αγώνας για την Ορθοδοξία και ορθοπραξία, για τη διαφύλαξη των πάσης φύσεως δικαιωμάτων του εκτοπισμένου ποιμνίου του, για τη δικαίωση και απελευθέρωση της Μητροπολιτικής επαρχίας Κερύνειας, που του εμπιστεύθηκε ο ίδιο ο Μέγας και Ουράνιος Αρχιερέας, Χριστός», τόνισε.
«Στο θάνατο δεν ενέδωσε, παρά έπειτα από σκληρή και παρατεταμένη πάλη. Τον αντιμετώπισε και αυτόν, όπως όλες τις αντιξοότητες της πολυκύμαντης ζωής του, ως γνήσιος μαχητής. Έναντι της ασθένειάς του, η οποία τον κατέτρυχε, στάθηκε μέχρι εσχάτως προκλητικά αγέρωχος. Εκείνη τον βασάνιζε και αυτός την περιφρονούσε. Όσο εκείνη τον υπέσκαπτε, αυτός γιγαντευόταν. Αυτή τον κατέτρυχε νυχθημερόν, αλλά ο Επίσκοπος Παύλος δεν έπαυε εργαζόμενος νύκτα και μέρα τα έργα του Κυρίου», πρόσθεσε.
Ο κ. Παχουλίδης με γλαφυρότητα, πλήθος στοιχείων και καίριων αναφορών έπλεξε το εγκώμιο του κοιμηθέντος, για να καταλήξει λέγοντας ότι «η προσφορά του αοιδίμου Μητροπολίτη Παύλου σ’ όλους τους τομείς της εκκλησιαστικής δράσης και ζωής, είναι μεγάλη. Στέκεται σαν ορόσημο. Γίνεται μια παρηγοριά, αποτελεί μια ελπίδα».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου