Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

«Απότοκο της ενότητας η επιτυχία του έθνους στον Β' παγκόσμιο πόλεμο»

Με Πανηγυρική Δοξολογία, που τελέστηκε το πρωί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Λευκωσία, λαός, πολιτική, πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία τίμησε σήμερα την επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940.
Της Δοξολογίας χοροστάτησε η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος και παρέστη η Α.Ε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Βασίλης Παπαϊωάννου καθώς και οι άλλες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου μας.
Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Το φως της 28ης Οκτωβρίου οριοθετεί το δρόμο της σωτηρίας μας. Σήμερα που η Κύπρος σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου της και που τα όνειρα αιώνων αντιμετωπίζουν κίνδυνο διάλυσης κάτω από την ωμή βία της τουρκικής κατοχής, οφείλουμε να εμπνευστούμε από το έπος του 1940».
«Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα μας οι εχθροί της ελευθερίας. Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και να ξεχάσουμε δίκαια. Κανένας εκβιασμός, καμιά απειλή, καμιά δυσκολία και καμιά πίεση δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση, πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε, τέλος, ότι «το έθνος ολόκληρο, τις 28 του Οκτώβρη του 40, παρουσιάστηκε και έδρασε μονολιθικά, ενωμένο για να προασπίσει την τιμή του και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτή η αρετή της φυλής ξανάζησε με τον πατριωτισμό, την αγωνιστικότητα και την αυτοθυσία των ηρωικών παιδιών της Κύπρου, που πότισαν με το αίμα τους τις βουνοκορφές και τα λαγκάδια του μαρτυρικού νησιού μας στην ύστατη προσπάθεια να κρατήσουν τις Θερμοπύλες κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Φόρο τιμής αποτίουμε και σε αυτούς, σήμερα». 
«Την αρετή της ενότητας, αγωνιστικότητας και του ηρωισμού όλων αυτών που ’ναι το ανέσπερο φως του πνεύματος της μεγάλης επετείου, καλούμαστε σήμερα να συλλάβουμε και να βιώσουμε. Αυτό είναι που αποτελεί για όλους εμάς ιστορική και ηθική προσταγή», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Ομήρου.
Ο εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη παρέλαση παλαιών πολεμιστών, φοιτητών των πανεπιστημίων, σπουδαστών ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μαθητών, προσκόπων, οδηγών, σωματείων και οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας στη λεωφόρο Βύρωνος.
Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλη Παπαϊωάννου, των Υπουργών Εξωτερικών και Παιδείας Ιωάννη Κασουλίδη και Κυριάκου Κενεβέζου, αντίστοιχα, εκπρόσωπων κομμάτων και άλλων πολιτειακών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων των Αρχηγών της ΕΦ Στυλιανού Νάση και της Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου.
Σε δηλώσεις του μετά τη Δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τόνισε ότι συμφωνεί πλήρως με τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν πρέπει να επιδιωχθεί με κανένα τρόπο η επανάληψη ενός διαλόγου, απλώς για χάρη των συνομιλιών και για χάρη μιας πρόσκαιρης τάχα επιτυχίας ότι επαναρχίζει ο διάλογος.
«Πρέπει να ετοιμαστούν καταλλήλως και μετά να αρχίσουν οι συνομιλίες. Αν ξεκινήσουν χωρίς σωστή βάση θα αποτύχουν, όπως αποτύχαμε τόσες δεκαετίες», υπογράμμισε.
Ο Μακαριώτατος ανέφερε, ακόμη, ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα έχουν αύριο την ευκαιρία να ενημερωθούν περαιτέρω από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.
Σε σχέση με το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ότι «η επιτυχία του ελληνικού έθνους κατά τον β' παγκόσμιο πόλεμο ήταν απότοκο της ενότητας όλου του λαού και όλου του έθνους. Στις μέρες μας η ενότητα δυστυχώς λείπει, αλλά πρέπει να συμβάλουμε όλοι σε αυτή την ενότητα, για να επιτύχουμε όπως πέτυχε τότε τη μεγάλη νίκη το έθνος. Αυτή την ενότητα χρειαζόμαστε σήμερα και εμείς σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα».

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου