Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Έφθασε στην Κύπρο η Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα

Έφθασε πριν από λίγο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας το στρατιωτικό αεροπλάνο C-130, της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε το σεπτό και ιερό θησαύρισμα της πόλης των Πατρών, την κάρα του αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.
Το ιερό λείψανο συνοδεύουν στην Κύπρο οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος και Μαντινείας κ. Αλέξανδρος. Στο αεροδρόμιο Λάρνακας την υπεδέχθη, με τιμές αρχηγού κράτους, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου  Χρυσόστομος, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος και Κιτίου Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο Δήμαρχος Λάρνακας, κ. Ανδρέας Λουρουτζιάτης και άλλοι.
Στην σύντομη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακος, την τιμία κάρα καλωσόρισαν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ. κ. Χρυσόστομος και ο Υπουργός Άμυνας, κ. Φώτης Φωτίου, οι οποίοι ευχήθηκαν όπως η επόμενη μεταφορά της Τίμιας Κάρας στη Κύπρο γίνει σε μια ελεύθερη Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στη Καρπασία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «ο Απόστολος Ανδρέας έστω και για λίγες μέρες έρχεται σε μια περιοχή δική του, στη περιοχή της Μέσης Ανατολής» και ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πατρών για την αγάπη του προς την Κύπρο και το λαό της, ο οποίος υποφέρει εκτός από το εθνικό και από το οικονομικό πρόβλημα και σημείωσε πως «η παρουσία του Αποστόλου Ανδρέα στην Κύπρο θα τονώσει το θρησκευτικό αλλά και το εθνικό συναίσθημα του λαού μας. Πιστεύω ότι η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει ώστε αυτός ο λαός να εναποθέσει τις ελπίδες του στο Θεό, στον Απόστολο Ανδρέα και να βαδίσει σταθερά τον δρόμο της ζωής εδώ στη γη των πατέρων του».
Καλωσορίζοντας στην Κύπρο τον Μητροπολίτη Πατρών, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, του ευχήθηκε καλή διαμονή και υπογράμμισε ότι η ενέργεια του να μεταφέρει στο νησί την Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα «έχει μπει στη μνήμη του λαού μας που με πολλή σεβασμό θα έρθει να γονατίσει μπροστά στον Απόστολο, με πολλή σεβασμό θα ασπασθεί το ιερό λείψανο του και θα πάρει όλα εκείνα που του χρειάζονται στη πορεία της ζωής. Είμαι σίγουρος ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες στο νησί και στο λαό μας για να συνεχίσει την εθνική και την πνευματική του πορεία μέχρι της τελείωσης» είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «αυτή η ενέργεια επιβάλλετο σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «τόσο εμείς ως η επίσημη Εκκλησία όσο και ο λαός μας ποτέ δεν θα ξεχάσει αυτή τη θετική ενέργεια που κάνετε για να στηρίξετε αυτό το λαό στον αγώνα του».
«Προσκαλέσατε τον Απόστολο Ανδρέα να έρθει κοντά σας», τόνισε ο Μητροπολίτης Πατρών προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και συνέχισε λέγοντας ότι «ήρθαμε με πολλή χαρά και συγκίνηση για να ευλογήσει ο Άγιος Ανδρέας και αυτό το μαρτυρικό λαό και να ευλογήσει αυτή τη γη τη ποτισμένη με τα αίματα ηρώων και μαρτύρων. Είμεθα βέβαιοι ότι δια πρεσβειών του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου ο Κύριος θα δώσει ώστε να ανατείλουν καλύτερες ημέρες για τον κυπριακό ελληνισμό».
Ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και ευλάβεια που υποδεχόμαστε σήμερα την Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα, η οποία έρχεται στην Κύπρο σε μια κρίσιμη περίοδο για την επιβίωση του ελληνισμού σ' αυτό το τόπο. Χρειάζεται ελπίδα και πίστη για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και η παρουσία της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα ενισχύει και ενδυναμώνει την πίστη και την ελπίδα που χρειάζεται ο λαός μας αυτές τις δύσκολες ώρες» είπε και πρόσθεσε πως «ασφαλώς ευχή όλων μας την επόμενη φορά που η Κάρα θα βρίσκεται στην Κύπρο να την υποδεχθούμε στον Απόστολο Ανδρέα».
Η ιερή κάρα έφθασε με πομπή στην Λευκωσία όπου, αυτή την ώρα πραγματοποιείται, έξω από τον περικαλλή Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο η επίσημη υποδοχή της στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου,  του Πρέσβη της Ελλάδος Βασίλη Παπαϊωάννου, μελών της Ιεράς Συνόδου, εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, κλήρου και λαού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η 3η φορά που η Κύπρος υποδέχεται την Τίμια Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα, με την πρώτη φορά να είναι το 1967, όταν ήταν Αρχιεπίσκοπος ο αείμνηστος Μακάριος ο Γ΄ και αφίχθη στο νησί με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων «επανεκκίνησης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέου». Το ιερό λείψανο του Πρωτοκλήτου Αποστόλου είχε εκτεθεί τότε για προσκύνημα στην ομώνυμο  Μονή του στην Καρπασία. Η δεύτερη φορά ήταν το 1987, επί Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, και είχε εκτεθεί για προσκύνημα στη Λευκωσία.
Το ιερό αυτό θησαύρισμα της πίστεως μας  θα παραμείνει στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο, μέχρι τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, και ώρα 11.00΄, για προσκύνηση από τους πιστούς και ο Ναός θα είναι ανοικτός καθημερινά από τις 6:00 μέχρι τις 23:00.
Η Τιμία Κάρα, στις 4 Νοεμβρίου, θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα Έμπας, όπου και θα παραμείνει μέχρι την αναχώρησή της από την Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 13:00.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου