Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Διεθνής Συνάντηση για την Ειρήνη

«Η ειρήνη είναι ευθύνη όλων μας». Αυτό υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ακρόαση που είχε με τις αντιπροσωπείες των Εκκλησιών και των θρησκειών που λαμβάνουν μέρος στις εργασίες της Διεθνούς Συναντήσεως για την Ειρήνη και οργανώθηκε στη Ρώμη από τη Ρωμαιοκαθολική οργάνωση του Saint Egidio από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου.
Το θέμα της πολυπληθούς συνάντησης είναι «Το θάρρος της ελπίδας» (The courage to hope). Το θέμα αυτό φιλοδοξεί να καλύψει προβλήματα της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης και να μεταφέρει το μήνυμα της ελπίδας και αισιοδοξίας για αντιμετώπιση τους. Όπως είναι προφανές στις συζητήσεις κυριάρχησε το θέμα της Συρίας και της καταστάσεως των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Άλλωστε, η παρουσία του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη και η συμμετοχή του σε στρογγυλή τράπεζα συζήτησης προκάλεσε έντονο το ενδιαφέρον, ιδιαιτέρως μετά την έκκληση που απηύθυνε για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή. Παρών επίσης ήταν και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο οποίος έκανε το κήρυγμα στην τελετή λήξης της Συνάντησης.
Στη Συνάντηση εκπροσωπήθηκε σχεδόν το σύνολο των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Την Εκκλησία Κύπρου εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος καθώς και ο Διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας Κύπρου κ. Ιωάννης Χαριλάου.
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας έλαβε μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ο Θεός του ελέους» (God is mercy). Ο Πανιερώτατος, με αφορμή  τοιχογραφίες στη Μάνη της Πελοποννήσου Ελλάδος, αναφέρθηκε στο πως ερμηνεύθηκε αγιογραφικά, θεολογικά και μέσα από την τέχνη της αγιογραφίας το έλεος του Θεού σε μία περίοδο που το Ελληνικό Γένος βρισκόταν υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τον 17ο και 18ο αιώνα. Η κατάσταση των Ελλήνων της Μάνης είναι δυνατό να συγκριθεί με την κατάσταση των Χριστιανών στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή.  Επίσης η καταστροφή των Εκκλησιών και των άλλων μνημείων της κατεχόμενης Κύπρου μπορεί να συγκριθεί με τα δύο παραδείγματα. Η τοιχογραφία των Ναών στη Μάνη αποτύπωσε με ιδιαίτερο τρόπο το έλεος του Θεού για τους υπόδουλους προσφέροντας τους το μήνυμα της ελπίδας εξόδου από το ζυγό και τις κακουχίες.
Στο μήνυμα περί της ειρήνης της Συναντήσεως υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα της συνεργασίας των θρησκειών για την ειρήνη. Είναι αρκετό πλέον για τους νέους να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον παιδείας του πολέμου. Αντίθετα, πρέπει να δημιουργηθεί περιβάλλον παιδείας για την ειρήνη.
Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου