Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Η Ακρόπολη τίμησε τον Άγιο της

Πανηγυρικά και με κάθε μεγαλοπρέπεια εόρτασε, την ιερή μνήμη του Αγίου Δημητρίου, η Λευκωσία στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Μυροβλήτη στην περιοχή Ακροπόλεως.
Ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή των ιερέων της ενορίας και στην παρουσία του Δημάρχου Στροβόλου, των τοπικών αρχόντων και με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη του μεγάλου αυτού Αγίου.
Απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα ο Κύπρου Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στον βίο του Μεγαλομάρτυρα, την τιμή προς τον Άγιο που δεν είναι άλλη από την μίμηση του παραδείγματος και της ζωής του, καθώς και  για την ανάγκη ιεράρχησης των προτεραιοτήτων της ζωής μας.
Πρώτιστο μέλημα μας, τόνισε, θα πρέπει να είναι «η σωτηρία της ψυχής μας, αλλά και η σωτηρία των συνανθρώπων μας, γιατί είναι εγωιστικό κανείς την σωτηρία να την βλέπει μόνο για τον εαυτό του και να μην σκέφτεται τον διπλανό του, τον πλησίον του, τον συνάνθρωπό του».
«Όταν κανείς ανοίξει την καρδιά του και βάλει τον Θεό μέσα του έχει πληρότητα ζωής, δεν του λείπει τίποτα, γιατί έχει μέσα του τον Θεό που συμπληρώνει τα πάντα, ακριβώς όπως τον είχε και ο Άγιος μας. Είχε πληρότητα ζωής, ενεργούσε μέσα του ο Θεός, του έδιδε δύναμη την οποία μετέδιδε στους άλλους», είπε.
«Εκείνος, λοιπόν, που έχει μέσα του τον Θεό, δια της παντοδυναμίας του Θεού, υπερπηδά όλες τις δυσκολίες, όλες τις αντιξοότητες και όλα τα προβλήματα της ζωής. Γι’ αυτό η επίγεια πορεία του ανθρώπου, που έχει μέσα του τον Θεό, είναι πορεία ομαλή, πορεία σωτήριος, πορεία που οδηγεί στην βασιλεία του Θεού. Εκεί που μας προόριζε και μας προορίζει ο Θεός», πρόσθεσε.
Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε τέλος «αυτή την πορεία την σωτήρια, που βάδισε ο Άγιος μας, αυτή  την πορεία να βαδίσουμε και να ’μαστε σίγουροι ότι μαζί με τον Θεό η πορεία μας θα είναι ομαλή, θα είναι σωτήρια και το τέλος της δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά η Βασιλεία του Θεού η ητοιμασμένη για τον άνθρωπο και μόνο για τον άνθρωπο».
Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων που ξεκίνησαν στην ενορία του Αγίου Δημητρίου από την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε αγρυπνία με Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου κατά το αρχαίο τυπικό και ομιλία με θέμα: «η πνευματική ζωή στην εποχή μας» από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου π. Μάριο Δημητρίου.
Την παραμονή της εορτής του Αγίου τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός από τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο και λιτάνευση της Εφεστίου Εικόνος του ναού μαζί με την εικόνα του Αγίου Δημητρίου από την κατεχόμενη κοινότητα του Λεοναρίσσου.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν, μετά τον εσπερινό της μνήμης του Αγίου Νέστορος, με συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου και της Ανατολής με το μουσικό σχήμα «Ηδύμελπον».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου