Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

«Το χριστιανικό βίωμα δεν είναι για τους τεμπέληδες»

Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η ιερή μνήμη του Αγίου Ηρακλειδίου, του μεγάλου κήρυκα και πρώτου ποιμενάρχη της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν η ομώνυμος γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου, στο Πολιτικό, η οποία κατεκλύσθη από πλήθος πιστών, από κάθε γωνιά της Κύπρου, για να τιμήσουν τον Άγιο, να προσκυνήσουν με ευλάβεια την ιερή κάρα και τη σεπτή εικόνα του και να εορτάσει τη Θρονική εορτή της Μητροπόλεως Ταμασού.
Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, με συγχοροστατούντες τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο και τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, στην παρουσία του επιχωρίου Μητροπολίτη.
Στον σύντομο λόγο του ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, αφού ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Εσθονικής Εκκλησίας για την αποδοχή της πρόσκλησης να μετάσχει στους εορτασμούς της μνήμης του Αγίου Ηρακλειδίου, αναφέρθηκε εν τάχει στις άγιες μορφές που κοσμούν την περιοχή, το ιστορικό και πολυσήμαντο Βασίλειο της περιοχής, καθώς και για τους «χειμασμούς» και την ανασύσταση της Μητροπόλεως Ταμασού.
Ο Πανιερώτατος, προσέφερε στον υψηλό καλεσμένο του αρχιερατικό σταυροεγκόλπιο, εις ανάμνηση της ειρηνικής επισκέψεως του με την ευχή «φορώντας τα εγκόλπια της αγάπης μας να θυμάστε και την αρχαία και παλαίφατο Μητρόπολη της Ταμασού και να δέεστε υπέρ του ποιμνίου της και παράλληλα, γνωρίζοντας και την κυπριακή καταγωγή σας, να θυμάστε πάντοτε στις προσευχές σας και το ταλαιπωρημένο αυτό νησί που ακόμη αδικείται και χειμάζεται υπό αλλοτρίων εχθρών».
Τέλος, ο Ταμασού Ησαΐας, προσέφερε προς τον Ταλλίνης Στέφανο και τεμάχιο ιερών λειψάνων των αγίων Ηλιοφώτων, των μαρτύρων της Ταμασού, «για να ευλογούν», όπως είπε, «την Εκκλησία σας, να ενισχύουν το έργο της διακονίας σας και να γίνουν οι άγιοι προστάτες σας, τόσο εσάς προσωπικά, όσο και της Εκκλησίας της Εσθονίας».
«Όταν ήρθατε στο Ταλίν και προσκυνήσατε τον τάφο του αγίου Πλάτωνα τότε κάτι δημιουργήθηκε στην καρδιά σας και την καρδιά μας και νομίζω ότι την ώρα εκείνη ένας θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε μεταξύ σας και μεταξύ μας», τόνισε αντιφωνώντας, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Εσθονίας.
Συσχετίζοντας, ακολούθως, τους πρώτους επίσκοπους - ιερομάρτυρες των δύο τοπικών Εκκλησιών, αγίους Ηρακλείδιο και Πλάτωνα, ο Σεβασμιώτατος προέβαλε τα κοινά χαρακτηριστικά τους τονίζοντας ότι «ο άγιος δεν ανήκει μόνο σε μια εποχή, αλλά ανήκει σε όλες τις εποχές. Ζει καθημερινώς στη ζωή της Εκκλησίας. Είναι φίλος μας, είναι προστάτης μας. Είναι αυτός που μεταφέρει στον Κύριο τα αιτήματα μας, τους πόθους μας, τους κόπους μας».
Ο Μητροπολίτης Ταλλίνης μίλησε, στη συνέχεια, για το χριστιανικό βίωμα, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι για τους τεμπέληδες. Οι τεμπέληδες δεν μπορούνε να γνωρίσουν αυτή την εμπειρία. Θέλει αγώνα, θέλει κόπο, θέλει άσκηση, αλλά όμως εις το τέλος έρχεται η απάντηση. Η απάντησης είναι ο θρίαμβος, διότι ο Χριστός είναι η Ανάσταση».
«Αυτό πρέπει να γνωρίζουμε είτε ζούμε εκεί, είτε ζούμε εδώ. Είτε έχουμε περιπέτειες, είτε έχουμε κακουχίες, είτε νοιώθουμε σκλαβωμένοι. Ποτέ όλα αυτά δεν είναι η τελευταία λύση, γιατί υπάρχει ο Χριστός και γιατί υπάρχει ο Σταυρός. Ο Σταυρός, όχι ως ένα όργανο που μας οδηγεί στον θάνατο, αλλά ο Σταυρός που συμπεριλαμβάνει όλο αυτό το έργο του Ιησού Χριστού και που είναι το έργο της Αγάπης. Αυτά μας δίδαξαν οι πατέρες μας, αυτά μας διδάσκουν κάθε μέρα οι άγιοι μας», πρόσθεσε.
«Αν αυτό το νησί παρέμεινε χριστιανικό είναι γιατί ο πρώτος σας άγιος, ο πρώτος σας επίσκοπος πήγε μέχρι το τέρμα της ζωής του και γνώρισε το μαρτύριο. Δεν είναι δυνατόν να σβήσει μια Εκκλησία, όπως  είναι η δική σας, αλλά και της Εσθονίας, όταν στη ζωή της υπάρχουν άγιοι και νεομάρτυρες. Υπάρχουμε ως Εκκλησία γιατί έχουμε ως κέντρο τον Χριστό», υπογράμμισε, κλείνοντας τον λόγο του, ο Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας Στέφανος.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Αγίας Κάρας και της θαυματουργικής εικόνος του Αγίου Ηρακλειδίου, γύρω από το καθολικό της Μονής και τον τάφο του Αγίου και στη οποία μετείχαν με περισσή ευλάβεια, εκατοντάδες πιστοί, δεκάδες κληρικοί και η αδελφότης των μοναζουσών της Ιεράς Μονής.
Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε με πάσα ιεροπρέπεια ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου και τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Εσθονίας χειροτόνησε σε διάκονο τον π. Σωφρόνιο, ο οποίος θα διακονεί στην Μητρόπολη Ταμασού.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου