Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ταμασού

Την Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014, η Εκκλησία μας εορτάζει την ιερή μνήμη του Οσίου Ησαΐου του κτήτορος της Ιεράς Μονής Κύκκου. Τον Θεοφόρο τούτο Πατέρα τιμά με ιδιαίτερη εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής λόγω του γεγονότος το τίμιο αυτού όνομα φέρει ο Σεπτός Ποιμενάρχης της τοπικής Εκκλησίας.
Το εσπέρας της Τρίτης 9 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Επισκοπειό, ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός του Οσίου με Αρτοκλασία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολυκάρπου και συμπροσευχομένων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου και του εορτάζοντος Μητροπολίτου Ταμασού κ. Ησαΐα.

Την κυριώνυμο ημέρα, Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε στον Άγιο Νικόλαο και πάλι η ακολουθία του Όρθρου της εορτής και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου, λόγω κατάγματος που υπέστη στο πόδι ο εορτάζων Μητροπολίτης Ταμασού και ο οποίος παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα. Στο Συλλείτουργο έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Νειλουπόλεως κ. Γεννάδιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και Βόστρων κ. Τιμόθεος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, συμπαραστατούμενοι από πλήθος ιερέων και διακόνων.

Μετά το κοινωνικό, τον πανηγυρικό της ημέρας κήρυξε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού και αναφέρθηκε στο βίο και την πολιτεία του τιμωμένου οσίου πατρός ημών Ησαΐα, ο οποίος έγινε η αιτία για την έλευση στην Κύπρο της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Ελεούσης από την Βασιλεύουσα και στην συνέχεια κατέστη ο ιδρυτής και κτήτορας της Σεβασμίου Μονής του Κύκκου δια συνδρομής και δωρεών του Βυζαντινού Αυτοκράτορος Αλεξίου του Κομνηνού.

Στην αντιφώνησή του ο εορτάζων Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας ευχαρίστησε τους παρισταμένους Αρχιερείς, για την τιμή που του έκαναν να παραβρεθούν και να συνεορτάσουν μαζί με τον πιστό λαό της Μητροπολιτικής του περιφέρειας τα ονομαστήρια του, επισημαίνοντας ότι ο κάθε επίσκοπος έχει ανάγκη τις προσευχές του ποιμνίου του για να ενισχυθεί στην επιτέλεση του δύσκολου και πολυεύθυνου έργου του.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος μετέβη στο παρακείμενο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου δέχθηκε τις εόρτιες ευχές από τις πολιτικές, στρατιωτικές και πολιτειακές Αρχές της περιοχής, του κλήρου και του λαού, χωρίς όμως να δεχθεί να προσφερθούν προς τον ίδιο δώρα για τα ονομαστήριά του. Με γραπτή ανακοίνωση του καλούσε, όσους επιθυμούσαν, να κάνουν εισφορά για τις ανάγκες του κοινωνικού έργου της Μητροπόλεως. Η προσέλευση του κόσμου διακόπηκε το μεσημέρι και διήρκεσε από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου