Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Κυρηνείας

Με το νου στραμμένο στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας, στην Σμύρνη, το Αϊβαλή, στις Κυδωνίες και την καρδιά δοσμένη στην κατεχόμενη επαρχία της Κερύνειας εόρτασε τα ονομαστήριά του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης της σκλάβας επαρχίας κ. Χρυσόστομος. 
Το απόγευμα του Σαββάτου, 6 Σεπτεμβρίου 2014, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά, ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου Ταμασού Ησαΐα και των Επισκόπων Νεαπόλεως Πορφυρίου και Μεσαορίας Γρηγορίου.
Το πρωί της Κυριακής, 7 Σεπτεμβρίου 2014, τελέσθηκε ο εόρτιος Όρθρος και η πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Μητροπολίτη Κυρηνείας και συλλειτουργούντων αυτώ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολυκάρπου (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Νειλουπόλεως κ. Γενναδίου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και Βόστρων κ. Τιμοθέου (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων).
Παρέστησαν ο βουλευτής Κερύνειας κ. Σοφοκλής Φυττής, Δήμαρχοι και κοινοτάρχες της επαρχίας, τοπικές αρχές, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου, οι οποίοι προσήλθαν για να εκφράσουν τις ευχές, το σεβασμό και την αφοσίωση τους στον Μητροπολίτη τους.
Τους εορτίους ύμνους της ημέρας απέδωσε εξαιρετικά χορός υπό τη διεύθυνση του Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Φώτιου Γιαννακάκη και του πρωτοψάλτη κ. Παναγιώτη Κουτρά.
Στο σύντομο κήρυγμά του, κατά την ώρα του Κοινωνικού, ο Πανιερώτατος έστρεψε αρχικά την σκέψη του στους εν Μικρά Ασία κατά την Μικρασιατική καταστροφή μαρτυρησάντων, εν οις και ο ιερομάρτυς Χρυσόστομος Σμύρνης και ανέφερε ότι «μπορεί η Σμύρνη σήμερα να ωδινάται, μπορεί η Κερύνεια σήμερα να ωδινάται, όμως δεν έχει δοθεί το τέλος. Το σχέδιο του Θεού είναι πάντοτε με το δίκαιο και αν εμείς παραμένουμε δίκαιοι ο ένας απέναντι στον άλλο τότε και ο Θεός θα δώσει την δικαιοσύνη Του και το έλεος Του και την ευσπλαχνία Του και σε μας».
«Εδώ και 40 χρόνια αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε χωρίς να ξεχνούμε τα αγαπημένα χώματα των κατεχομένων χωριών και πόλεων μας. Η φωνή της αληθείας και η σημαία του αγώνος δεν μπορεί να κατασταλεί. Με υψηλό πάντοτε το φρόνημα προσπαθούμε μέσα από συμπληγάδες να υπερκεράσουμε και να υπερβούμε τους Κύκλωπες και τους Λαιστρυγόνες, την Σκύλα και την Χάρυβδη και τις Σειρήνες της σύγχρονης γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής και των συμφερόντων των διεθνών, έχοντας πάντοτε το νου μας στραμμένο προς τον Πανάγαθο Θεό και την Θεοτόκο Μητέρα Του, η οποία σκεπάζει ολόκληρη τη νήσο μας και μας προστατεύει υπό την κραταιά της σκέπη», επεσήμανε.
Ο Κυρηνείας Χρυσόστομος πρόσθεσε, επίσης, ότι η σκέψη του είναι στραμμένη «σε όλους τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους της επαρχίας Κυρηνείας, αλλά και τους άλλους πρόσφυγες που βρίσκονται εντός και εκτός Κύπρου αυτή την ημέρα. Ο Θεός να μας στηρίζει πάντοτε, να μας ενισχύει και οι μεγαλύτεροι ας προσπαθήσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε όλη αυτή την γνώση και την εμπειρία από τον τόπο μας στις νεώτερες γενιές, ούτως ώστε κανένας μα κανένας να μην χαθεί. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας», υπογράμμισε.
Τέλος, ο εορτάζων Μητροπολίτης, ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς, τους επισήμους και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπόλεως Κυρηνείας για τον επιστηριγμό και τις ευχές τους, οι οποίες τον ενδυναμώνουν στον αγώνα και την αποστολή του. Αντευχήθηκε, τέλος, σε όλους πλούσια την Χάρη και την ευλογία του Θεού στη ζωή τους και έκλεισε με την ευχή «ο Θεός να δώσει να επιστρέψουμε πίσω στα χωριά και στις πόλεις μας, να τα λειτουργήσουμε, να Τον λατρέψουμε και να τιμήσουμε τους αγίους μας».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου