Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

«Στο άπλωμα της καρδιάς μας ανακαλύπτουμε τον Θεό μας»

Μέσα στην σταυροαναστάσιμη ατμόσφαιρα της μεθέορτης περιόδου της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, τελέστηκε την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014, η εις διάκονον χειροτονία του π. Ιωάννη Παπανδρέου, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο.
Η χειροτονία πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό και περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, Μετόχιο της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Λευκωσία, ο οποίος κατεκλείσθη κυριολεκτικά από τους ευσεβείς πιστούς της ευρύτερης περιοχής, αλλά και από πλήθος συγγενών και φίλων, από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας, απ’ όπου ο νεοχειροτονηθής έλκει την καταγωγή του.
Στην μεστότατη θεολογικών νοημάτων ομιλία του, ο Πανιερώτατος,  απηύθυνε πατρικές συμβουλές και νουθεσίες προς τον χειροτονούμενο, εξήρε το μεγαλείο της Ιερωσύνης και υπογράμμισε ότι ο κληρικός πρέπει να γίνει «εραστής της Βασιλείας του Θεού» και να διακατέχεται από τις θεοδίδακτες αρετές της ταπεινοφροσύνης και της αγάπης, οι οποίες, όπως επεσήμανε, είναι «το θεμέλιο που πάνω του στερεώνεται το οικοδόμημα όλων των άλλων αρετών».
«Σήμερα που ο κόσμος αυτοφυλακισμένος στη βία και τη λατρεία του μίσους και του εθνικοθρησκευτικού φανατισμού, γεύεται την απόγνωση μυρίζοντας θάνατο, η ουσιαστικότερη, μαζί βέβαια με την ταπείνωση μαρτυρία, την οποία καλείται να δώσει ο ορθόδοξος κληρικός στο σύγχρονο διασπασμένο και εν πολλοίς παράλογο κόσμο, είναι η μαρτυρία της αγάπης, γιατί μιλώντας για την αγάπη, μιλούμε ουσιαστικά για τον ίδιο τον Θεό, γιατί ο «Θεός είναι αγάπη» και ο κόσμος για να ζήσει πρέπει να ενδυθεί αυτήν την αγάπη», τόνισε.

«Η καρδιά σου να φλέγεται πρέπει από την αγάπη προς τον Θεό αλλά και προς τον πλησίον, τον συνάνθρωπό σου, να είναι δηλαδή σταυρότυπη, να αγαπάς και τον Θεάνθρωπο αλλά και τον συνάνθρωπο», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κύκκου Νικηφόρος, προέτρεψε το νέο κληρικό: «από σήμερα να επιχειρείς καθημερινά το σωτήριο άνοιγμα της καρδιάς σου προς τον άλλο, τον πλησίον σου, τον αδελφό σου, τον συνάνθρωπό σου, γιατί μόνο στο άπλωμα της καρδιάς μας προς την καρδιά του άλλου ανακαλύπτουμε τον Θεό μας».

«Ταπείνωση, λοιπόν, και αγάπη. Καθημερινό ξαμαντάλωμα των στεγανών του οποιουδήποτε τυχόν ατομικισμού σου, για να μπορέσεις με φρόνημα ταπεινό να τολμήσεις την ηρωική έξοδο από τα τείχη της νοσηρής ιδιοτέλειας και με αγάπη κενωτική να περάσεις προς τον πλησίον, γιατί μόνο με το άπλωμα της καρδιάς σου, με φρόνημα ταπεινό και αγαπητικό, θα συναντήσεις τον Θεάνθρωπο Χριστό. Λίγα βήματα για την αγάπη του αδελφού είναι αρκετά για να μας ανοίξουν την αγκαλιά του Θεού», σημείωσε.
Κλείνοντας το λόγο του ο Πανιερώτατος υπογράμμισε εμφαντικά ότι «αξίζει να παραδώσεις και συ, να παραδώσουμε και μεις, όλοι οι κληρικοί, τον εαυτό μας στον σταυρό ή μάλλον στον εσταυρωμένο Θεό. Γιατί όποιος δεν παραδώσει τον εαυτό του τελείως στον σταυρό με φρόνημα ταπεινό και διάθεση αγαπητική, δεν μπορεί να γίνει και να λέγεται ορθόδοξος κληρικός».
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο νέος Διάκονος π. Ιωάννης δέχθηκε τις ευχές και τα συγχαρητήρια των πιστών για μια καρποφόρα διακονία για το λαό και την Εκκλησία του Θεού.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου