Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Εντοπίστηκε κλεμμένη εικόνα από τον Αντιφωνητή

Σαράντα χρόνια μετά την αρπαγή και παράνομη εξαγωγή της από την Μονή Χριστού του Αντιφωνητή στην κατεχόμενη Καλογραία, η δεσποτική εικόνα του Χριστού (110x81 εκ.) του 16ου αι, εντοπίστηκε προ ολίγων ημερών από την Εκκλησία της Κύπρου στο διαδίκτυο, με σκοπό την δημοπράτηση της μεταξύ 15 – 19 Σεπτεμβρίου, από γνωστό δημοπρατικό οίκο (Schuler Auktionen) της Ζυρίχης (Ελβετία).
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ετοιμάσθηκε ο φάκελος τεκμηρίωσης της εικόνας και με την στενή συνεργασία της Εκκλησίας της Κύπρου με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας (Αστυνομία Κύπρου, Υπουργείο Εξωτερικών, Γενική Εισαγγελία, Τμήμα Αρχαιοτήτων) καθώς και των: Ιnterpol Ελβετίας και Ελβετικής Πρεσβείας στην Κύπρο, επετεύχθη η απόσυρση της εικόνας από την δημοπρασία.
Την σκυτάλη παραλαμβάνει η Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας και το Τμήμα Αρχαιοτήτων ώστε να πεισθεί η ελβετική κυβέρνηση και ελβετική δικαιοσύνη όπως προχωρήσουν στην κατάσχεση και επαναπατρισμό της εικόνας στον νόμιμο ιδιοκτήτη και δικαιούχο της την Εκκλησία της Κύπρου.
Τον περασμένο χρόνο (11/01/2013) η Κυπριακή Δημοκρατία συνυπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης (Μ.Ο.U) με το Ελβετικό κράτος για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών.
Τον Νοέμβριο του 1998 είχε επαναπατριστεί από την Αθήνα η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας (16ος αι.) από την ίδια Μονή και εικονοστάσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο εικόνες μετά από περιπετειώδες ταξίδι στο εξωτερικό κατέληξαν στην κατοχή συλλέκτη Έλληνα υπηκόου κατοίκου Ελβετίας.
Η Εκκλησία της Κύπρου θερμά ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν στην απόσυρση της ανωτέρω εικόνας του Χριστού από την δημοπρασία και εύχεται όπως σύντομα καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός της στην Κύπρο.
Πηγή: Γραφείο της Εκκλησίας της Κύπρου
στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου