Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Η εορτή του αγίου Νεοφύτου στην Πάφο

Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου η περιώνυμος Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου στην Πάφο, εορτάζει την Εύρεση και Ανακομιδή των τιμίων Λειψάνων του Οσίου Πατρός. Πλήθη πιστών συνέρρευσαν για να προσκυνήσουν τα τίμια Λείψανα του Αγίου και να ζητήσουν τις πρεσβείες Του.
Αφ' εσπέρας έλαβε χώραν ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορωνείας κ. Παντελεήμονος και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής.
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής έγινε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου. Συλλειτούργησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αρσινόης κ. Νεκτάριος και Χύτρων κ. Λεόντιος.
Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων παίρνοντας αφορμή από το ευαγγελικό Ανάγνωσμα της ημέρας. «Χαλάσατε τα δίκτυα υμών εις άγραν» λέει ο Κύριος στους ψαράδες της Γαλιλαίας μετά από ολονύκτιο αποτυχημένο ψάρεμα. Υπακούουν και εκλύουν «πλήθος ιχθύων πολύ». Όταν εργαζόμαστε με υπακοή στον Χριστό, η εργασία μας ευλογείται και οι καρποί είναι πάντα πολλοί.
Την εργασία με όλες τις μορφές της, κυρίως ως πνευματική, για τους Μοναχούς, συνιστά και ο Άγιος Νεόφυτος, που τιμάμε σήμερα την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του, είπε ο Σεβασμιώτατος. Η εργασία, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος Κορωνείας, δεν είναι κατάρα, αλλά εντολή του Θεού προς τον άνθρωπο. Γι αυτό δεν πρέπει ούτε να την υποτιμάμε, αλλά ούτε και να μας απορροφά με αποκλειστικό τρόπο όλες τις ψυχοσωματικές μας δυνάμεις. Είναι πάντως υποχρέωση κάθε οργανωμένης κοινωνίας να εξασφαλίζει εργασία στους πολίτες της.
Με την εργασία ο άνθρωπος αξιοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις, που του έδωσε ο Θεός. Αν έτσι βλέπουμε τον πολιτισμό που δημιουργούμε, θα είναι ένας πολιτισμός πραγματικά ανθρώπινος και ισορροπημένος, που δεν θα υποδουλώνει, αλλά θα υπηρετεί τον άνθρωπο. Θα στηρίζεται σε αρχές και αξίες και θα επικρατεί, επί παραδείγματι, στον κόσμο η δύναμη του δικαίου και όχι το δίκαιο της δυνάμεως, που κρατά επί δεκαετίες κατεχόμενη την Βόρεια Κύπρο. Με την εργασία του επίσης ο άνθρωπος πρέπει να εκφράζει και απτοποιεί την εντολή της αγάπης. Ακόμη αποκαλύπτει με την επιστημονική έρευνα, τα θαυμάσια της Δημιουργίας.
Η εργασία μας φαίνεται κάποτε κουραστική και χωρίς νόημα. Όμως, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, ο άνθρωπος δίνει νόημα στην εργασία του και ο άνθρωπος, όταν δεν έχει έρμα πνευματικό, αφαιρεί και από την ιερότερη εργασία το νόημά της.
Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε, όπως και κατά τον Εσπερινό, Λιτάνευση των τιμίων Λειψάνων γύρω από τον Ναό και δέηση προ του Ναού και ενώπιον της Ιερής Εικόνος του Αγίου.

Πηγή: Γραφείο Μητροπολίτου Κορωνείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου